Силистра се поклони пред паметта на загиналите във Втората световна война

Само 8 са живите ветерани в Силистренско, участвали във Втората световна война в редиците на Българската армия, съобщиха от Съюза на ветераните. Двама от тях – 97-годишният Енчо Радулов и 95-годишният Христо Манджуков успяха да присъстват на тържеството на 9 май, посветено на 74-годишнината от победата над хитлерофашизма, по-късно обявен и за Ден на Европа.

Пред Стената на славата в Мемориалния комплекс на 31-ви Силистренски – Железен полк се събраха представители на държавната и местна власти, политически партии, ученически патриотични групи, роднини на ветерани от войната. Почетен гост на празничното възпоменание бе министърът на туризма Николина Ангелкова.

Сред признателните силистренци бяха Доростолският митрополит Амвросий с местното духовенство, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, народният представител Стоян Мирчев, областният управител Ивелин Статев. На почетен караул пред паметника на 31-ви Силистренски полк /Железния/ и мемориалната Стена на славата застанаха представители на Регионалния клуб „Родолюбие” и патриотичният клуб на ВДРО в Професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев”.

Прояви по случай 9 май се състояха и в другите общини на Силистренска област. В четири села на община Дулово – Таслаково, Колобър, Върбино и Межден, бяха открити пет паметни плочи на загинали във Втората световна война жители на тези села. Венци и цветя бяха поставени пред Паметника на загиналите във войните в Дулово. Оформен бе и мемориален кът с паметника на загиналите, дарено от Министерството на отбраната старо оръдие и знаменна алея със знамената на България и Европейския съюз. Положени бяха цветя и пред паметниците на погребаните в с. Межден и Дулово двама съветски войници. Във Втората световна война от Дуловско са участвали 40 души.

Според историческите документи Силистра е първият български град, в който през септември 1944 г. влизат части на Съветската армия. За това все още напомня издигнатият в Дунавския парк на Силистра паметник на Съветската армия – каменен постамент със съветски танк Т-34. В Тутракан има също такъв паметник – съветски бронекатер на тутраканския бряг на Дунав. Край силистренското село Професор Иширково има паметник на загинали в този район на 14 септември 1943 г. трима съветски летци.

В Крайдунавска Добруджа се тачи паметта на загиналите във войните за свободата и независимостта на България. В района има около 40 войнишки паметници.

Енчо Радулов /вляво/ и Христо Манджуков единствени успяха да се поклонят пред паметта на загиналите си бойни другари
Енчо Радулов /вляво/ и Христо Манджуков единствени успяха да се поклонят пред паметта на загиналите си бойни другари

Мемориалната стена на славата съдържа 563 имена на войници и офицери от Силистренския край, загинали във Втората световна война. За изграждането на мемориала през 2005 г. бе изграден Инициативен комитет, а през 2012 г. той заработи активно. Стената е съставена от шест части. Цялата композиция е дълга над 20 метра, а отделните части са с височина от 3 до 3,5 метра. Проектът на арх. Мария Друмева е съгласуван с Министерството на отбраната и е защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерството на културата.

В продължение на 7 години учителят по история Тодор Николаев издирва имената на загиналите за свободата на Европа и на България войници и офицери от 31-ви Силистренски пехотен полк, както и на силистренци, служили в други полкове от Българската армия, намерили смъртта си по фронтовете на Втората световна война.

Години наред адвокат Николай Димов, първо в качеството си на областен управител, се зае с нелеката задача да обезпечи финансовите средства за построяването на Стената на славата. Въпреки обещанията от политици и местни власти за финансова подкрепа, те не удържаха на думата си. Стойността възлезе на над 100 000 лева, от които Димов дари около 42 000 лева. Днес той не бе поканен на събитието, организирано от община Силистра. От там обясниха, че са били поканени всички граждани на града.