Силистра става отново фестивален град

Силистра отново става фестивален град, напук на кризата и в дните за жътва, когато се прибира реколтата, за да го има хляба на трапезата и в следващат

Силистра отново става фестивален град, напук на кризата и в дните за жътва, когато се прибира реколтата, за да го има хляба на трапезата и в следващата зима. Време е за танци, забава и добро настроение, вписано в горещото лято. При това – насред центъра на Силистра.
От 6 юли стартира 16-то издание на едно от най-обичаните културни събития – Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”. За пръв път всички негови изяви ще са на открита сцена на централния градски площад „Свобода” в дунавския град. В продължение на 4 дни с начало – 19 часа. Дефилето е на 6 юли, в което ще се включат всички състави, представители на България –ансамблите „Добруджа” и „Ритъм”, както и балет „Б-2” от Силистра, и варненският състав „Мелъди”, участник в тв-шоуто „България – търси таланти”.
В продължение на два фестивални концерта – на 7 и 8 юли, силистренци и гости на града ще могат да видят  най-интересното от танцовото изкуство на страни като Германия, Грузия, Украйна и Румъния. На 9 юли е заключителният концерт, когато след сприятеляването си във фестивалните дни, децата демонстрират наученото в дефилето по танци в Дървения град и в останалите свои игри, както и във фестивалния клуб срещу Дунавската градина. В програмата на феста е предвидена и традиционната среща на участниците с кмета на Силистра Иво Андонов, който е патрон на фестивала.
Е.ОН – България е основният спонсор на фестивала. Заедно с него принос да се чуе химна на културната изява „Питат ли ме дей зората” имат фирмите „Хром” и „Силома”. Общината в Силистра е организатор на проявата, благодарение на която Силистра стана фестивален град, тъй като е домакин на още няколко престижни прояви, сред които са Съборът на хоровете от крайдунавските градове, фестивалът „Дунавски спомени”, конкурсът „Звезди над Дунав” и др.
Йордан ГЕОРГИЕВ

8 thoughts on “Силистра става отново фестивален град

 1. А кукленият фестивал „Ян Бибиян“ тази година не се състоя – вследствие пасивността и пълната апатия към събитието от страна на директорът на театъра Ненков… просто не му се занимаваше с това. Защо допълнително да се товари, като може и без фестивал.?..Пък има и причина – кризата…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Е, а в кризата се намериха 200 000 за Доростола – Да живей!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Зрелища!!!!! А ХЛЯБ???? Предстои зима, мили щурчета! От спомените ли ще се топлим?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Не се притеснявай те за зимата.Забележете,Е-он-България основен спонсор на фестивала.Колко ли пари ще „финансират“, които после да отчетат като „инвестиция“??Като видите новите сметки за ток Ви уверявам, че от топло няма да имате нужда….И не се заблуждавайте,че тока се вдига само с 1,8%……Таксата за присъединяване на „зелена “ енергия се вдига с 50%.Честито! Какво прави държавата,общината относно „зелената“ енергия??!!Насърчава и то със закон да се произвежда но забележете,само големи чужди компании.Те произвеждат,държата изкупува,а ние балъците ПЛАЩАМЕ! Едно е сигурно: цената на електроенергията ще продължава да се вдига,защото до 2020 г. произвежданата в ЕС, респективно в България,“зелена“ електроенергия трябва да е 20 % от общото количество.За информация сега в България е около 1%.Ето затова такива фирми като Е-он ще финансират всякакви прояви на държавно и местно ниво,за да имат протекции, а за нас задължението да плащаме безумни сметки за ток.Оправданието е стандартно-ИЗИСКВАНЕ НА ЕС!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Да вземем да се затворим по къщята, да спрем и да дишаме, че да не правим разходи! Разходите пак ще ги има, дори и да няма фестивал!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Мари,много хора вече са „затворници“ в собствения си дом,село или град.Така са притиснати от немотия,че не могат да излязат извън свещената си неприкосновена частна собственост.Ето затова българите са на тоя хал.Мълчат и търпят.За 20г. не случихме на управници но продължава да е така заради такива като Вас.Какво от това,че децата упростяха,,че няма здравеопазване,няма правосъдие,че мутрите станаха национални герои и пример за възхищение и подръжание за младите…. и още куп проблеми нерешени не,че няма пари,а защото е по-лесно за властимащите, независимо кои са.Най-лесно се управлява гладен и глупав народ,ако може да се нарече населението в България-народ.“Не народ,а мърша..“,кой ли беше го казал…и кога??Помните ли, а дали въобще и го знаете…???Жалко…много,много жалко…!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Свалям ви шапка за този коментар.
   Все пак има интелигентни хора в града ни.
   Ако можеше повече да са като вас, нямаше да сме най-бедният град в България.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.