Силистренец е отличник на Випуск 2017 на Военноморското училище «Никола Вапцаров»

Мичман Виктор Атанасов от Силистра е първенецът на Випуск 2017 г. на Висшето военноморско училище «Никола Вапцаров». С успех 5,60 той завърши специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, специализация „Корабоводене за ВМС“ и получи своите пагони и диплома лично от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Военноморските сили отпразнуваха вчера 138 години от създаването си.

Тържественият ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе на Морската гара във Варна. На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият ВМС контраадмирал Митко Петев, началникът на ВВМУ „Никола Вапцаров” флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, офицери, адмирали, матроси, курсанти и развълнувани родители.

Офицерски пагони получиха 17 курсанти: 4 жени и 13 мъже, от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализации „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”.

„Влизате в редовете на една велика армия, която никога не е губила сражение. Службата в армията не е само дълг. Тя е нещо много по-голямо, защото българската държава съществува благодарение на Българската армия“, поздрави випускниците Красимир Каракачанов.

„Днес е един от най-значимите дни в нашия живот. Това е денят, в който получаваме първите си офицерски пагони. Знаем, че няма да ни е лесно, но сме готови за предизвикателствата.“, бяха думите на Виктор Атанасов, който добави, че офицерското звание, което придобиват освен голяма чест е и огромна отговорност, въплъщаваща в себе си достойнство, благородство и вярност към родината. „Попътен вятър и „седем фута под кила“ пожела на своите колеги мичман Атанасов, който получи и награда от кмета Иван Портних.

2 thoughts on “Силистренец е отличник на Випуск 2017 на Военноморското училище «Никола Вапцаров»

 1. Ние- старците се трогваме от подобни събития в живота на любимия ни Силистренски добруджански край. А може би само с мен е така. Не !..Не !.. Не съм убеден,че само моето сърце тръпва при прочит на такава информация. Не съм убеден, че само моите очи някак си неволно се навлажняват.
  Името на това момче не поражда ситуация с личността,която стои зад него. Казвам,че не го познавам. А в същото време може и да съм го погалвал по косицата, при някаква инцидентна или предварителна среща със съучениците му в силистренските училища. Пък и може да съм стиснал здраво ръката му, когато вече е възмажавал,. Толкова здраво, че да е приклекнал, при поздрава ми за някакво постижение.
  Зная,обаче, че има много хора,които днес се радват за него. Близките и приятелите му. И, убеден съм, поне четири учителки, които казват “ Той бе мой ученик“. Първо за това се сеща оная учитулка от детската градина,после другата от началния етап, след нея прогимназиалната и накрая оная от гимназиалната степен. Ех, вероятно има и учител между тях, но малко е вероятно това. Днес в училищата ни има толкова малко мъже учители.

  Да е жива Силистра !…

  Палец нагоре 4 Палец надолу 1

 2. Моля,прочетете предварително уточнена среща вместо „предварителна среща.“ Там съзирам,че една учителка е станала “ учитулка“, но за Вас е ясно, че съм запилял някъде очилата си.
  Бъдете здрави !..

  Палец нагоре 3 Палец надолу 1

Comments are closed.