Силистренец откри църковна община и българско училище в Ирландия

От 16 до 19 октомври по покана на Българската православна църковна община „Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец” в Лондон се състоя архиерейско посещение на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, придружен от своя новоназначен викарий Константийски епископ Антоний. Това е и първото посещение, което владиката Симеон прави в друга църковна община извън Германия след възстановяването му на митрополитската катедра.
След неделната св. Литургия в чест на па

От 16 до 19 октомври по покана на Българската православна църковна община „Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец” в Лондон се състоя архиерейско посещение на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, придружен от своя новоназначен викарий Константийски епископ Антоний. Това е и първото посещение, което владиката Симеон прави в друга църковна община извън Германия след възстановяването му на митрополитската катедра.
След неделната св. Литургия в чест на патрона св. Йоан Рилски Чудотворец, митрополит Симеон произнесе прочувствено слово пред богомолците. Параклисът при посолството ни в Лондон се оказа тесен за всички желаещи да присъстват на празничното богослужение.
Особено затрогваща бе срещата на двамата владици с децата от едното от двете български училища в Лондон, които с благоговение и искрици в очите, макар и плахо, пристъпваха в храма. След богослужението дядо Симеон подари новата  богато илюстрована Хроника на Българската православна църква на отец Симеон, предстоятел на БПЦО и негов архиерейски наместник за Кралства Великобритания, Белгия и Холандия, Рeпублика Франция и Люксeмбург. Архиереят изрази и своята благодарност към всички настоятели на храма. Посланикът на Р България във Великобритания Л. Кючуков получи плакет на килийно българско училище с думите: „Време е Църквата и държавата да бъдем заедно!”. Председателят на епархийската финансово-ревизионна комисия ас.проф. Емил Зарков, за когото това бе първото богослужение, в което той взе участие като иподякон, получи за молитвен спомен от дядо Симеон икона на Божията майка със сребърен обков.
След литургията се състоя среща на епархийския митрополит и неговия викарий с църковното настоятелство, на която бе представено и прието с радост от владиците учредяването на нова църковна община „Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец” в Ирландия със седалища в гр. Корк и гр. Дъблин. Инициатор за основаването й е силистренецът Искрен Кръстев, председател на местното църковно настоятелство и съдържател на българското училище в гр. Корк, основано и финансирано от него. Той предаде молбата на своите църковни настоятели владиката да изпраща поне веднъж месечно отец Симеон да служи и в тяхната община. Г-н Кръстев сподели, че предвижда да въведе изучаване на вероучение в неговото училище. Бе благословена идеята да се възобнови дейността на неделното училище към българския храм в Лондон. Владиката възложи неговата организация на секретар-настоятеля Емил Зарков, който отговаря за финансовите и църковни въпроси в общината. Бе благословена и неговата идея да се възобнови и издаването на местен енорийски църковен вестник.
На 18 октомври митрополит Симеон се срещна с посланика на Р България във Великобритания Л. Кючуков. На нея бе представен новоназначеният викариен епископ Антоний. Състоя се обсъждане на възможностите за ползване на по-представителен храм за българската общност. Бе разгледан идеен проект за разширяване на съществуващия параклис при посолството ни, чиято изработка бе финансирана от родолюбивия български строителен предприемач майстор Никола от Велико Търново. От своя страна посланик Кючуков увери, че ще предприеме необходимите стъпки пред Министерството на външните работа за задвижване на проекта още преди да бъде представен за финансиране. Посланикът изрази надеждата на присъстващите, че скоро да имаме възможността да се събираме на големите християнски празници, както и при значими семейни поводи, в благолепен храм.
Вечерта делегацията бе приета от архиепископ Григорий, представителя на Вселенската патриаршия в Лондон.
На следващия ден в 11 ч. капеланът на Кентърберийския архиепископ прие в двореца в Ламбет българската църковна делегация, в състава, на която митрополит Симеон бе включил своя викариен епископ Антоний, архиерейския си наместник в Лондон отец Симеон и секретаря на църковното настоятелство ас. проф. Емил Зарков.
Капеланът изтъкна желанието на Англиканската църква да установи по-близки отношения с БПЦ, в отговор на което митрополит Симеон го запозна с позицията на Св. Синод и сподели своето разбиране, че това следва да става в рамките на запазване на традициите на всяка поместна църква.
На заключителната среща при епископа на Лондон, отново бе поставен въпросът за предоставяне на по-голям храм за българската православна общност в английската столица. Българският митрополит бе уверен, че ще бъдат направени постъпки в тази посока.

7 thoughts on “Силистренец откри църковна община и българско училище в Ирландия

 1. Браво,Искрене!Ти си истински българин!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Всички сме истински българи, затова когато си далеч от България и спомените не са достатъчни, започваш да следваш примера на възрожденците и да пресъздаваш онази България, която всички мечтаем да имаме. Все още строим моста на интеграцията и получаваме подкрепата на всички! Сега подготвяме българска библеотека, културен център и духовен храм! Очаквам заинтересувани училища да пишат писма на нашите ученици, защото нищо не свързва умовете, душите и сърцата на децата с България толкова силно, колкото българските приятели… Със здраве и свежо напред!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Дайте си адреса,на който на ви пишат!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Здравейте,

   Адреса за комуникация е на страницата на училището:
   http://www.luboznanie.com

   Свържете се с нас чрез формата на страницата и ще говорим допълнително за възрастите на децата и с кои деца ще е интересно да се комбинират!

   Благодаря за интереса!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Поздравления,г-н Кръстев! 🙂

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Благодаря Г-н Кръстев!
   Надявам се да се видим на 100-годишнината на ПМГ на 25ти Ноември!

   Поздрави от слънчева Ирландия 🙂

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. ей много очи народ бееееееееееее

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.