„Силистренец“ от Дряново се разбунтува в рими срещу Големия брат

„Азбучна четворица” – така се нарича най-новата книга на поета Павлин Ботев, излязла току-що от печат благодарение спомоществователството на бизнесмена Емил Попов. Тя е съставена от 4 части, чиито названия съответно са „Долу Големия брат”, „Нов световен ред”, „Цар Коронавирус” и „Джанксова ракия”. Съдържа общо 60 творби, написани в любимата му и изключително сложна форма на изразяване, овладяна от него до съвършенство. Това е акросонетът, при който заглавията се четат отгоре надолу, образувайки се от първите букви на всеки стих.

Ботев е голям майстор и на каламбура или тъй наречената игра с думи, характерна за цялото му творчество. Той е също невероятно идеен, интерпретирайки популярни мотиви и теми от Стария и от Новия завет. И тук основна сред тях е тази за апокалипсиса, към който според него ни тласкат онези задкулисни играчи, стоящи зад образа на Големия брат. Това са хората от тайната власт, наложили новия световен ред, включително чрез рестриктивните мерки по повод станалия вече банален коронавирус.

Така поне смята авторът, който, служейки си умело с прийомите на експресионизма, се бунтува срещу тях. Заклеймява всеки опит да ни се отнеме свободата и изобщо правото ни на собствен избор и личен живот. Намира обаче и сили за разтуха, като възпява бохемството чрез малко по-веселяшкия и лиричен цикъл „Джанксова ракия”, коментират критиците.

Павлин Ботев е сред най-изявените ни днешни поети и живее в Дряново, откъдето е родом. Завършил е българска филология във Великотърновския университет, а после и английска във Филиала на РУ „Ангел Кънчев” в Силистра. Почетен член на местния Литературен кръг „Реката” и автор на дузина самостоятелни стихосбирки. Има и три съвместни проекта с тукашния си пишещ събрат Пламен Петров, с когото е приятел от студентските години. Това са „Поема за Бирняка”, „Поема за Бирняка плюс” и „Нов юнашки епос”, припомниха запознати, пожелавайки му успех.