Силистренка е тазгодишният носител на националната награда "Даскал Ботьо Петков"

У

Мара Костова
Мара Костова

Учителката по история в силистренското СОУ „Н.Й.Вапцаров“ Мара Костова е тазгодишният носител на националната награда „Даскал Ботьо Петков“. Тя получи днес специалния плакет с образа на бащата на великия български поет Христо Ботев и грамота в дунавския град на скромна церемония от… председателя на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ – Боян Ботйов, който е правнук на ген. Кирил Ботев.
„Това е 12-та поред национална награда, която връчваме, като общо от Силистра бяха номинирани 7 учители“, обясни Боян Ботйов. От учредяването на приза „Даскал Ботьо Петков“ до сега сред всичките носители на престижното отличие преобладавали дамите – 9 на брой, и 3-ма мъже. „От тях пък най-много са филолозите, след това историците, географите и само един философ“, допълни Боян Ботйов. Догодина националната награда „Даскал Ботьо Петков“ ще бъде връчена на учител от Бургас.
„Христо Ботев е един от най-великите българи редом с Васил Левски, аз винаги съм се покланяла пред тях, както и пред всичките ни възрожденци“, сподели Мара Костова. Вече 31 години тя е пред черната дъска и нито веднъж не е направила компромис със своите принципи и изисквания към учениците. „За съжаление бездуховността е обхванала голяма част настоящите ученици и тъкмо поради тази причина аз не правя абосолютно никакви компромиси в час“, обясни историчката. Според нея, най-трудния период от историята ни за учениците е 500-те години на османско присъствие. „Всъщност, той не е чак толкова труден, те не искат да го проумеят в същината му“, смята учителката. Признава, че учителската професия е била детската й мечта и заради това сега е най-щастливия човек в България. С умиление и усмивка си спомня как един от нейните петокласници й казал:“Госпожо, вие сте била учителка на баба ми“.
Мара Костова е и сред ревностните организатори на традиционния поход „От Козлодуй до Околчица“. Наред с това тя е сценарист и режисьор на самодейния драмсъстав към училището, а преди години е получила друго престижно отличие от образователното министерство – значката „Отличник“.
„Винаги съм чакала с нетърпение и любов сутринта, за да отида в училище и да вляза в класната стая, не мога да си представя друга работа“, признава още Мара Костова.