Силистренка от Италия подари аудиотехника на възрастните хора от Дома

Пулт за озвучаване, мощна тонколона и дискплейър дариха италианските деца на възрастните силистренци
Пулт за озвучаване, мощна тонколона и дискплейър дариха италианските деца на възрастните силистренци

Силистренката Стоянка Цонева, инструктор по зумба, балет и танци в италианския град Ракониджи, провинция Торино дари на Дома за стари хора в Силистра озвучителна техника. От няколко години нейните малки курсисти събират пари от концерти и други сценични изяви и ги даряват във вид на най-необходими неща на Дома. По Коледа Таня, както я наричат всички, дари шевна машина и гладачка на домуващите.

Тази седмица тя и семейството и отново бяха посланици на дарителство от италианските деца и техните родители. Директорът на Дома Искрен Младенов се посъветвал с възрастните хора, какво биха искали да получат от дарителя си. Така хората получиха озвучителна система, защото много от тях са с нарушен слух. Въпреки трудната им подвижност те още носят музиката и ритъма в сърцата си и не са забравили да се веселят.

Стоянка Цонева е родена в Силистра, бивша възпитаничка на балетния педагог Варта Ценкова, а баба й живее в Дома. Инструкторката по танци разказа за начина, по който се събират средствата за силистренския дом, за обичта, с която всеки цент или кълбо прежда предизвиква умиление и е стимул за подражание в италианската общност. В знак на възхищение италианската местна преса разказва за Таня и нейните възпитаници. Вестникът с добрите дела бе подреден в архива на Дома.

От името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, в знак на признателност, Стоянка Цонева получи гравюра със символа на Силистра – Художествената галерия.