Силистренка потърси 40 000 лв. и злато от полицията след участие в „акция“

Почти 69 000 лева е равностойността на щетите от телефонните измами през януари, с което бе подобрен „рекордът“ от миналата година през октомври, когато щетите бяха за над 53 000 лева. Максимални бяха и сумите, откраднати от ало-измамниците в първия месец на годината.

Само ден след като 64-годишна жена даде на престъпниците почти 26 000 лева, част в евро и злато и ги занесе на пътя между Бяла и Плевен, друга възрастна силистренка стана жертва на измамниците и се раздели с 40 000 лева и златни бижута, които остави до електрически стълб на улицата в Силистра. На 30 януари тя получила телефонно обаждане от мъж, представящ се за полицай, и дала съгласие да участва в акция по залавяне на измамници. Получила уверения, че парите и ценностите ѝ ще бъдат върнати след приключване на акцията до края на деня. Когато това не се случило, на следващия ден жената посетила Районното управление, за да се информира за развитието на случая.

И двете измами бяха извършени по най-популярния напоследък сценарий, свързан с участие в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Жертвите биват въвеждани в заблуждение след телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Доверявайки се на чутото по телефона, дават съгласие за оказване на съдействие на органите на реда и стриктно изпълняват получените указания – да хвърлят от балкона или да оставят на определено място пари и ценности.