Силистренските баби: Бабинден е имало преди ковида, ще го има и след него

Въпреки забраните за масови прояви и „шетане“ из града на бабинденските читалищни групи по институциите, самоотвержените самодейки не се стърпяха и все пак си спретнаха любимия празник. „Бабинден е имало преди ковида, ще го има и след него. Нито различните робства, нито различните строеве успяха да прекършат народната традиция, та един вирус ли? Стига с тези онлайн простотии, бебетата не се раждат онлайн…“ категорични бяха пазителите на българските традиции и приложиха иновативни методи за празнуване.

Неуморната общественичка Мария Христова организира пищна възстановка с най-близките си приятелки в двора на дома си в Силистра. Организаторът на Групата за автентичен фолклор „Добруджа“ при читалище „Доростол 1870“ подреди цяла кулинарна изложба по случай празника, преминал по всички строги народни канони, стартирал с греяна ракия.

Такива възстановки групата прави вече трийсет години под вещото ръководство на Мария Христова, която е носител на отличието „За граждански принос“ на община Силистра.

В Дулово кметът на общината д-р Юксел Ахмед и заместниците му Юксел Исмаил и Доротея Тотева посрещнаха самодейна група към Клуб „Зора“, която изпълни някои от ритуалите, характерни за Бабинден и дари стопанина на града с дъхава добруджанска пита.

По-късно д-р Ахмед и Доротея Тотева присъстваха на скромно тържество в Акушеро-гинекологичното отделение на дуловската болница, като приветстваха екипа и поднесоха поздравителен адрес и подаръци по повод професионалния им празник 21 януари – Ден на родилната помощ.

В навечерието на Бабинден в дуловското отделение се е родило момиченце – първо за семейството дете, съобщи старшата акушерка Гюлсер Сакалова. Тя допълни, че от началото на 2022 г до 21 януари в дуловската болница Дулово са се родили 8 бебета – 4 момичета и 4 момчета, а за миналата 2021 г. децата, родени в отделението са 154. За сравнение през 2020 г бебетата са били 164. В АГ-отделението, с началник д-р Любомир Минков работят четири лекари, 6 акушерки и 5 санитарки.

И кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов поздрави АГ-отделението в болницата в града. Той изпрати поздравителен адрес до началника на отделението д-р Веселин Гавазов по повод Празника на родилната помощ. В писмото кметът благодари на всички медицински служители за тяхната всеотдайност и професионализъм, с пожелания за здраве и семейно щастие. По традиция на отделението бе подарена картина от млад художник.

В Тутракан Староселска бабинденска „делегация“ поздрави екипа на АГ-отделението в болницата. За поредна година през 2021 г. отделението е водещо в областта с родени в него 484 бебета, със 17 двойки близнаци. Докторите Любомир Бойчев, Богомил Бойчев, Деян Малчев, Павел Ангелов и Лилия Бойчева и акушерките получиха благословиите на самодейките за неуморния си труд в напрегнатите дни.

Много пожелания и специални поздрави по телефона получи и най-възрастната акушерка в Силистренско, 93-годишната Тодорка Ангелова. Над 40 години трудов стаж има леля Тодорка, както я познава цяла Силистра. През това време през ръцете й са минали над 7000 бебета, от които около 15 днес са известни доктори, спомня си Тодорка Ангелова.

Малко е известно, че Силистра е един от първите български градове, в които още в края на 19-и век е работила дипломирана акушерка – Христина Хранова. Тя е възпитаничка на първия курс на Повивалния институт при Имперския университет „Свети Владимир“ в Киев. Назначена е в Силистра през 1886 г. Христина Хранова обикаля по домовете. В спомените на съвременниците си остава като рядко отзивчив човек. Тя допринася много и за здравната просвета в Силистра по онова време.