Силистренските млади астрономи ще мерят радиуса на Земята

Силистренските астрономи ще използват същите уреди и принципи за измерване, каквито е приложил и древният учен
Силистренските астрономи ще използват същите уреди и принципи за измерване, каквито е приложил и древният учен

Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” в Силистра се включи в международния образователен проект „Опитът на Ератостен”, чиято цел е да се повтори опитът на древния учен, при който той за първи път преди около 2200 години успява да измери радиуса на Земята /6371 км/. Това сега ще направят и нейните възпитаници, изработвайки заедно със своите преподаватели съответните уреди за измерването, насрочено за 21 март по обяд: от 12,00 до 13,00 ч.

Ератостен е древногръцки математик, географ и астроном, живял от 276 до 194 г. пр.н.е. Учил в Атина, а после бил призован в Александрия, за да стане възпитател на египетския престолонаследник Птоломей 4-ти. Ръководи най-големия научен център през древността – Александрийската библиотека, и е първият, който се опитал да изчисли обиколката на Земята.

Изчисленията му се оказват почти верни, отклонявайки се от реалната дължина на земната окръжност само с 4%. Това се дължи на неточните географски данни, които той имал тогава, споделиха от обсерваторията по повод проекта, осъществяван от Европейската организация за астрономическо образование.