Силистренските музеи и галерията отварят врати за безплатни посещения

Силистра ще се включи в Европейските дни на наследството, които започват от 18 септември и ще завършат на 20 септември, съобщи днес за

Силистра ще се включи в Европейските дни на наследството, които започват от 18 септември и ще завършат на 20 септември, съобщи днес зам. кметицата Нели Стоилова…
Тя уточни, че през този период жителите и гостите на града ще могат да посетят безплатно трите музея, както и изложбите в Художествената галерия. Силистренските културни институти отварят врати  в тези дни заедно с множество български музеи, където се съхранява културно-историческото наследство на нацията, поясни Стоилова. Според нея, през 2009 година общият надслов, под който ще мине международната изява, е „Интегрирано опазване и социализация на културното и природното наследство”. „В контекста на темата, с посвещение на европейската инициатива, е и проявата на общинския съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси“, допълниха още от силистренското кметство.
По думите на неговия секретар – Нурай Неждет, съветът ще проведе съвместно заседание с колегите си от общината в Шумен. „В рамките на срещата ще бъде споделен опит за работа по проекти, ще се дискутират проявите от годишния календар, а така също се предвижда да се начертае макрорамката на бюджета за 2010 година“, поясни Неждет.
Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, припомни Нели Стоилова.