Силистренските приложници-колоездачи завършиха сезона на трето място в страната

Velo nagradi (6)Трето място в отборното класиране за годината зае силистренският Клуб по приложно колоездене към Обединения детски комплекс. Престижното място стана факт след финалния кръг на Републиканското първенство по приложно колоездене, проведено в Разлог. Среща си дадоха 18 отбора с над 100 колоездача от цялата страна, участвали и печелили отделните състезателни кръгове през годината.

За отличната подготовка на силистренци основният принос е на ръководителя им – заслужилият  треньор Димитър Стойчев, който подготвя теоретично и практически учениците като бъдещи участници в пътното движение. В обучението са включени майсторско управление на велосипед, решаване на казуси за долекарска помощ при инцидент на пътя, решаване на теоретични задачи от Закона за движение по пътищата.

През декември Клубът по приложно колоездене ще организира общинско състезание, включващо демонстрации на отборите и националните състезатели и честване на 15-годишнината от участието на клуба в Републиканския шампионат по приложно колоездене.

Началото на организираното приложно колоездене у нас е поставено през 1981 г., когато е създадена комисия за него към Българската федерация по картинг. Девет години по-късно – през 1990 г., комисията прераства в Българска федерация по приложно колоездене, популярна и като Национално движение по приложно колоездене. В момента в България действат 30 клуба по приложно колоездене, които участват в републикански шампионат за две възрастови групи: за деца от 10 до 12 години /в 4 кръга/ и за деца от 12 до 15 години /2 кръга/.