Силистренските туристи възраждат пешеходния и водния клуб

Членовете на силистренското туристическо дружество „Дочо Михайлов“ обмислят идеи за възстановяване на дейността на клубовете по пешеходен и воден туризъм, съобщиха от дружеството.

Ще се търсят възможности за възобновяването на членството на дружеството във Федерацията по туризъм. Според силистренските туристи належащо е възстановяването на лятната база на дружеството в с. Ветрен и увеличаването на посещаемостта на хижа „Ален мак“ в местността „Орехова гора“.

След последното отчетно-изборно събрание, на което бе избран нов управителен съвет с председател Виолета Атанасова, силистренските туристи са решили да възобновят богатите в миналото традиции на своето дружество. Според запазени исторически свидетелства сред създателите на дружеството през 1942 г. е почетният гражданин на Силистра Пирин Бояджиев. През 1945 г. е първата голяма екскурзия с кораб и влак. През 1957 г. се образува Градско-околийско дружество „Дочо Михайлов“, което три години по-късно в Юндола за пръв път участва в национален туристически събор. През 1960-1970 г. се изграждат туристически хижи в парка „Орехова гора“ край Силистра. През 1956 г. е първата пещерна експедиция в селата Ситово, Сърпово и Добротица. Тогава е учреден клуб по алпинизъм и пещерно дело.