Силистренският комитет „Васил Левски“ ще издига паметник на Христо Ботев

Паметник на българския революционер Христо Ботев замисля да издигне в Силистра Общинският комитет „Васил Левски“, стана ясно от проведеното през седмицата годишно събрание на патриотичната организация. Пред членовете на комитета бе отчетена работата през 2017 г., включваща участия в събития на регионално и национално ниво.

Похвали за дейността си получиха четирите клуба в Силистра от Националната мрежа „Млади възрожденци“ – при ПМГ „Св. Климент Охридски“, СУ „Дръстър“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Никола Вапцаров“. Председателите на последните два от тях – съответно Славянка Димитрова и Лиляна Николова, бяха приети за членове на комитета. В организацията бяха приети и данъчният служител Елка Савова и зам.кмета на Общината инж. Тихомир Борачев. За нов член на ръководството бе избран инж. Веселин Андреев.

По време на срещата председателят на клуба Цветана Цанова връчи награда – юбилейна монета с нумизматична стойност, от Общобългарския комитет „Васил Левски“ на ученика от Спортното училище „Дръстър“ Димитър Димитров. Той единствен от областта спечели отличие в Националния конкурс за коледна картичка на тема „140 години от освобождението на България“. Димитър е член на клуб „Патриоти“ към клубовете „Млади възрожденци“, който действа в Спортното училище с подкрепата на директора Петър Цветков. Награди във вид на специални календари получиха председателите и членовете на клубовете „Млади възрожденци“.

Приета бе и програма за работа през настоящата година, в основата на която е 170-годишнината от рождението на Христо Ботев. Комитетчиците подеха инициатива за дарителска кампания за изграждане на паметник в негова чест в Силистра. Идеята за изграждане на паметник на Христо Ботев не е нова в Силистра. Според специалисти бюст-паметник на революционера, по подобие на паметника на Васил Левски в града може да струва от 5-6000 до около 25 000, в зависимост от какво е направен – бронзов или бетонен с мраморно покритие, както е този на Отец Паисий в двора на училището.

6 thoughts on “Силистренският комитет „Васил Левски“ ще издига паметник на Христо Ботев

 1. Всички комунисти . Лелей горкия Левски.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 2

  1. Додо, ти не си ли бил комунист.
   Бил си,бил си. Или пък баща ти и майка ти са били. Вероятно и баба ти и дядо ти. А може и други деца и внуци на дядо ти и баба ти.
   Всеки седми от народа ни бе член на БКП.

   Палец нагоре 1 Палец надолу 1

 2. Да.Трябва да има паметник на Ботев.
  Да. Имаме човек, който да го изработи. Това е Йордан Колев.
  Има и други силистренци скулптори.Те нека си гледат Софията,където живеят. Колев е тук, в Силистра.
  Той и само той.
  Пък и по-евтино ще ни излезе, защото Колев не е алчен..

  Данчо, приемаш,нали…
  Приготви си инструментите. Разчисти си ателието. Избери мястото,Разжари си въображението и подготви проект.
  Ще идвам поне веднъж в месеца в Силистра,за да те посетя и видя докъде си стигнал. Ще ти рецитирам стихове на Ботев, ще ти чета негови фейлетони. И,разбира се, ще посгрявам хубава кайсиева ракийца / Цял тон имам от нея/. Ще ти почерпвам / научи ли се да пийваш от този елексир/,за да ти се раздвижва ръката.
  Няма да забравя да ти пускам тиха музика, както ти някога, в първите си учителски години, правеше в часовете по рисуване,докато учениците ти рисуваха. Те очакваха часовете ти с радост и трепет.

  Само ЙОРДАН КОЛЕВ може да направи този паметник.

  Така постепенно ще се запълва колекцията му на възрожденците. Направи Паисий,Направи Левски.Сега е ред на Ботев, а след това на Тодор Пеев, Рачо и Илия Блъскови и . н.

  Данчо , не ми се сърди,че ти отварям работа за няколко години.

  Спорна работа, момче…

  Палец нагоре 2 Палец надолу 1

 3. Анархисте, не съди за хората по себе си. Аз също, а и моите предци не сме членували в БКП. Ненавиждах комунизЪма. Отказвах да работя в държавни органи; противно ми беше да служа на най-кървавата идеология. За жалост го правех мълчаливо …

  Палец нагоре 3 Палец надолу 4

  1. Бил си пъзльо и двуличен човек.

   В държавите органи работеха три категории хора:
   най-способните,които наистина работеха
   хора с малки възможности,но упорити Мъчеха се.мъчеха и другите около себе си и по-далеч от себе си
   мижитурки, които бяха човек на някога. Те бяха гюбрето,носещо се на пъвръжността на реката.

   Палец нагоре 2 Палец надолу 3

 4. По скоро двуличните хора слугуваха на комунистическата държава. Тези служители НЕ вярваха на комунистическата измислица. Изпадайки в откровение, даже Живков я нарече „недоносче“. Цял живот го знаеше, но я рекламираше заради личния си интерес – и той е просто човек.
  А бездействието е въпрос на достойнство и форма на съпротива; спомни се Ганди.
  В унисон е с християнските ценности; „божиевото богу, кесарьовото кесарю“. С други думи – на бога се дължи вярата, а на властта подчинението. Само в лозунгите и стихотворенията има хора „не човек, а желязо”. В живия живот няма такива хора.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 3

Comments are closed.