; Силистренският театър представя турска комедия в Македония | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Силистренският театър представя турска комедия в Македония

Драматично-кукленият театър в Силистра ще участва в юбилейния Двадесети международен театрален фестивал „Дни на комедията” в македонския град Куманово, съобщи директорът на театъра Златина Станева.

Силистренската трупа ще се представи с пиесата „Хайде, душко, убий ме” от Азис Несин, поставена през от македонския режисьор от Куманово Мирослав Петкович. Сценограф е Николай Нинов, а в пиесата са ангажирани актьорите Мима Дапкова, Таня Цветкова – гост от театъра в Русе и Иван Самоковлиев. Представлението е насрочено за 14 октомври от 20,00 ч. на сцената на Центъра за култура и изкуство „Трайко Прокопиев” в Куманово. Днес от 19,30 ч. силистренци ще играят същата пиеса на сцена „Максим” в театър „Българска армия” в столицата.

Силистренският театър е добре познат на македонската публика след като в миналогодишното издание на фестивала постигна голям успех с комедията „Търси се нов съпруг” от хърватския драматург Миро Гавран. Тогава критици и журналисти определиха пиесата с режисьор Васил Василев, като силна и завладяваща комедия. Препълненият близо 600-местен салон на тамошния театър аплодирал бурно силистренските актьори, а домакините останали силно впечатлени от мощния творчески заряд, който притежава трупата на Драматично-кукления театър в Силистра.

Станева заяви, че през следващите 4 години акцент в работата на културната институция ще са балканската драматургия в комедийния й жанр, както и пиеси от българската комедийна класика. Така храмът на Мелпомена в Силистра ще придобие собствен облик и ще се отличава от другите български театри, смята Станева. В репертоарния театрален „портфейл” има 30 драматични и куклени заглавия. За изминалия сезон силистренските театрали са изиграли 394 представления пред 22 854 зрители и са осигурили приходи от 78 335 лева. За най-малките зрители започват репетиции на „Работна Мецана“ от Леда Милева, чиято премиера се очаква през ноември.

Коментирайте

Правила за коментиране