Силистренски ангел прегърна вицепрезидентът Маргарита Попова

BenQ Digital Camera

Десетокласниците Милица Драганова от ПМГ „Св. Климент Охридски” и връстникът й Преслав Велинов от Икономическата гимназия „Атанас Буров” в Силистра спечелиха съответно първа и трета награда в своята възрастова група 10-12 клас в третото издание на конкурса за кукли на Арт-къща „Куклите”. Във възрастовата група 7-9 клас Деница Тодорова от гимназия „Атанас Буров” получи поощрителна награда. Тримата наградени ученици са възпитаници на Живка Ковачева, ръководител на Школата по изобразително и приложно изкуство при Обединения детски комплекс, която посещават вече десета година, съобщи директорът на комплекса Маргарита Любомирова.

И тази година конкурсът премина под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, а над 1000 деца от страната твориха по темата „Виж моя ангел”. Над 700 ангелчета, изработени от плат, хартия, керамика, вълна, прежда, стъкло, кратунки, шума, зебло, тел, дантели, се срещнаха в столицата. Творбите на ангелчета извън класацията на журито, по традиция остават в Арт-къща „Куклите“ като дарение за фондация „Искам бебе”. Те се продават на Коледния благотворителен базар на фондацията.

Освен с кукли, организаторите на конкурса призоваха деца от цялата страна да участват с литературна творба, стихотворение, есе или писмо до ангелите. В тях най-често учениците се обръщали към ангелите да дарят тях и близките им със здраве, да помогнат на болните и изоставени дечица и да направят така, че хората да стават по-добри.

За трета поредна година вицепрезидентът Маргарита Попова връчи наградите на участниците, като отдели особено внимание на силистренските победители и прекрасния им ангел, дело на Милица Драганова.

Децата не искат от ангелите играчки и вещи, а преди всичко обич, състрадание и щедрост, споделиха организаторите от Арт-къща „Куклите“. Те притежават музейна експозиция с повече от 3000 кукли, показващи богатото и многообразно българско и световно куклено творчество.