Силистренски майки: Общината отбива номера с ремонта на детските площадки

Като „отбиване на номера” определиха силистренски майки опитите на общинската администрация да ремонтира и обезвреди детските площадки в Силистра. Според родителка, извела вчера детето си да поиграе пред блока зад Новата баня работници дошли, демонтирали старото дървено съоръжение, монтирали новите метално-пластмасови играчки – пързалка и люлка за двама /хоцанка/ направо в зелените площи, напълнили пясъчника и си отишли.

Недоволството на силистренката и другите майки на квартала било от това, че няма нито обезопасяване на новото съоръжение, нито мястото е избрано удачно – само на метър от автомобилния паркинг. „Преди години пързалката свършваше в пясъчника и нямаше голяма опасност от нараняване на децата, сподели жената. Сега съоръжението е сред градинката и няма мека основа. Да не говорим, че при тези температури се нагряват до 70-80 градуса и не могат да се ползват”, изрази притесненията си силистренката. Другият абсурд бил, че на уреда не била предвидена обикновена люлка, а мястото за нея е празно. Така било и по другите нови детски площадки, сподели жената впечатленията си. „От 5 години по няколко пъти годишно пиша молби и жалби до общинската администрация да бъде напълнен пясъчника ни. Дъщеря ми беше на 6, сега е на 12, през това време се роди и синът ми, който вече си играе в новия пясък”, разказа премеждията си майката.

От всички 30 детски площадки в Силистра до края на месеца трябва да бъдат ремонтирани едва 6, съобщи общинският пресцентър. 4 били в добро състояние и не са предвидени за ремонт. За целта от местния бюджет са отпуснати 12 000 лв. Дейностите по премахването на старите съоръжения и обезопасяването на детските площадки се извършва от ОП „Дръстър“. Почистването на пясъчниците и насипване с нов пясък се извършва от „Синева“ ЕООД. Новите съоръжения за игра са за възрастова група деца от 3 до 12 години, доставени са и монтирани от „АС-Строй“- Русе. До края на месец юли и при добро време, ще бъдат довършени планираните дейности.

Останалите детски площадки в Силистра ще бъдат ремонтирани до… края на 2017 г. Според плановете на общинската администрация до края на 2018 г. силистренските деца трябва да играят в съоръжения, изградени и обезопасени съгласно нормативната уредба на Европейския съюз.

Лятната ваканция почти преполови и силистренски родители коментират, че мерките за обезопасяване и ремонтиране би трябвало да се предприемат по време, когато не се използват. За да могат децата пълноценно да ползват любимите си места за игри когато му е времето.

3 thoughts on “Силистренски майки: Общината отбива номера с ремонта на детските площадки

 1. Занесете им суджуци и Уйски и да видите как ще свършат работа.

  Палец нагоре 10 Палец надолу 1

 2. Всичките им работи все, „след дъжд качулка“! Някои ще са готови за Коледните празници!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 1

 3. Вижте площадката на ул. „Омуртаг“ зад Бюрото по труда. Пълна пародия!
  Направена и монтирана некъдърно направо в тревата. Махнаха старите люлки които нищо им намаше, а и бяха здрави и сложиха някакви които дори нямат облегалка. Питам как да люлееш дете на 2-3 години. Елате и вижте и снимайте площадка за чудо и приказ. Г-н Кмете ВЗЕМЕТЕ НЯКАКВИ МЕРКИ!!!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.