Силистренски ученици дадоха караул пред паметника на Апостола в столицата

Един от петте клуба на младите възрожденци в Силистренско – „Таньо войвода“ при СУ „Никола Вапцаров“ с председател Лиляна Николова, бе в София по покана на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Младите патриоти участваха в националната инициатива „Караул пред паметника на Апостола на Свободата“, осъществявана в столицата в навечерието на 180-годишнината от рождението на великия карловец.

„Децата бяха посрещнати и настанени добре, като бяха и поканени в Народния театър „Иван Вазов“, за да видят постановката „Процесът против богомилите“, разказа Лиляна Николова. Самият караул бе много вълнуващ – облякоха ги по двойки с четнически униформи и с истински пушки от Военната академия „Георги С. Раковски“. Иван Радев, който е секретар на клуба, водеше двойките, общо 12 души, пред паметника – стояха по 30 минути и ритуално се сменяха. Имаше преминаващи, които ги снимаха, чужденците туристи мислеха, че са манекени. Участниците в караула искат да си слагат тези снимки на бележниците за следващата учебна година. Направо ме изумиха тези деца – не мръднаха и бяха доволни”, сподели впечатленията си Лиляна Николова.