Силистренски ученици оцеляха във ветренския пущинак

Около 50 ученика от 3 силистренски училища и техните ръ

Около 50 ученика от 3 силистренски училища и техните ръководители оцеляха в гъстия ветренски пущинак на брега на Дунав… Всички те се върнаха здрави и невредими от първия по рода си в България „Ученически дунавски сървайвър”. По примера на известното телевизионно реалити шоу, организаторите от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/ в Силистра бяха подготвили разнообразни атрактивни игри на територията на скаутския лагер край село Ветрен.

Бързо разпъване на палатка, палене на огън с подръчни материали, „ловене” на лакомства с въдица, надбягване с чували, дърпане на въже и други оригинални хрумвания присъстваха в сценария на състезанието. Общо десетте надпревари повдигнаха настроението и градуса на напрежение в хладната октомврийска утрин. Трите отбора: ”Попай Моряка” от ОУ „Иван Вазов” с ръководител Мариана Христова, „Тигрите” от СОУ „Никола Вапцаров” с предводител Георги Нейков и „Стрибог” от СОУ „Юрий Гагарин” с главен вожд Илия Илиев премериха сили, съобразителност и интелект в интересната инициатива. В края на пълното с емоции събитие най-високо вдигнаха ръце победителите от отбора на „Тигрите”. Второ място грабна тимът на „Попай Моряка”, а племето на „Стрибог” се закани следващия път да е над всички. Всичко това нямаше как да се осъществи без финансовата и логистична подкрепа на ръководството на ЦУТНТ в лицето на директора му Никола Неделчев. По проекта „Клубни форми по конструиране и моделизми – желана територия на ученика”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на Европейския социален фонд, са усвоени 28 800 лева. Освен дунавския сървайвър, в проекта присъстват и други мероприятия: парад на саловете, осъществен съвместно с Дунавския клуб, мултимедийна презентация „Виртуално присъствие в крайдунавските градове”, проведени са екскурзии до Музея на рибарството в Тутракан и до Военноморския музей във Варна.

По думите на преподавателката в ОУ „Иван Вазов” Мариана Христова, подобни инициативи се явяват нови модели на възприемане на знания и възпитават умения, които рядко учениците могат да получат в училище. Според нея и самите учители са намерили нов подход в обучението на своите възпитаници. Това е добър начин за печелене на участници в извънкласните форми и като цяло е ефикасен начин за предпазване на подрастващите от вредните влияния на обществото и осмисляне на свободното време. Йорданка Петрова, регионален координатор към Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” е човекът, който стриктно следи осъществяването на всеки проект, свързан с образованието. Тя не скри възхищението си от прецизно свършената работа от ЦУТНТ и сподели, че и занапред ще съдейства на ръководството на Центъра в усилията му да участва и по други подобни проекти. Защото, въпреки всеобщата финансова криза, средствата, инвестирани във възпитанието на децата на Силистра, ще се възвърнат многократно в бъдещето.

По плана на ЦУТНТ следващото подобно състезание ще се проведе в края на май 2010 г., когато ще се проведе 19-тото издание на Международния екофорум „Сребърна”. Идеята е „Ученически дунавски сървайвър” да се превърне в събитие от национално значение, като бъдат поканени отбори от страната.

1 thought on “Силистренски ученици оцеляха във ветренския пущинак

  1. Браво на Тигрите,браво на „Вапцаров“!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.