Силистренци: Борбата с тютюнопушенето е само един фарс

Тъй наречената борба, която властимащите напоследък упорито водя

Тъй наречената борба, която властимащите напоследък упорито водят с тютюнопушенето, е само един фарс. Този извод се налага от елементарното обстоятелство, че, ако беше… истинска, тя отдавна трябваше да доведе до спирането от експлоатация на фабриките за производство на цигари и въобще до пълната им забрана. Това обаче не е така, напротив – те продължават да бъдат бълвани на конвейр, изкушавайки ни отново и отново да посягаме към тях. Разликата е само, че от известно време насам върху кутиите им вече се мъдрят призваните уж да ни стреснат предупредителни надписи от рода на „Пушенето убива!”, „Пушенето е вредно!” и т. н. Има още една подробност, а именно, че цените им след всяка Нова година скачат драстично, нещо, което, както медиите наскоро разтръбиха, ще се случи и сега, коментират силистренци.
Просто се готви поредното поскъпване на най-търсените марки, заплашващо този път да варира от 50 стотинки до един лев за кутия. Такава всъщност е и основната цел на мероприятието, провеждано иначе под благовидния повод за някаква уж загриженост за нашето здраве. Да, държавата иска да си напълни хазната по най-лесния и бързия начин: чрез вдигането на акциза, а оттам и на гореспоменатите цени. Но вместо директно да заяви това, тя лицемерно ни излиза с разни тънки номера, умело пришпорвайки слабостта ни към тютюна и изнудвайки ни да се бъркаме все по-надълбоко заради него. Разбира се, последицата от тази нейна демагогска мярка се изразява в отъняването на джобовете на най-пристрастените пушачи, които, тъкмо защото са такива, пак не могат да го откажат.
Тази последица става видна и в естетически план, ако се съди по крайно нелепото загрозяване на цигарените кутии чрез ошарването им с въпросните тъпи предупредителни надписи. Излиза, че от една страна хем си даваме парите, хем от друга получаваме срещу тях продукт с карикатурен външен вид, което никъде другаде в търговията не е позволено. Погазено е също изконното ни право на избор, тоест сами да решаваме дали да се тровим, или не. В крайна сметка въздухът и храните ни са също отдавна замърсени с какви ли не боклуци, но никъде още не са се появили надписи „Дишането убива” или „Яденето е вредно”, смятат любители на цигарите от нашия град.
Пламен ПЕТРОВ

Бел. на ред.  Паралел44 не се ангажира по никакъв начин с позицията на нашите автори, публикували свои материали в рубриката „Репортажи и анализи“

3 thoughts on “Силистренци: Борбата с тютюнопушенето е само един фарс

  1. Проблемът е на пушачите. Като имат слаба воля и не могат да се откажат, нека да дават пари за пушек. Пак държавата им виновна…

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. На крива ракета Космосът й виновен, че и на държавата пушачите. За моето здраве си мисля единствено аз – ще пуша колкото искам и никой не може да ме спре освен аз самият.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  3. Кой е винивен и кой не -мисля че не това е проблема.Проблема е в това че държавата пак за едни е майка ,а за други мащтеха .Акциза на цигарите се качва ОК ,а на алкохола не -нима той/алкохола/ не е враг на човека!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.