Силистренци изкупиха въглищата и дървата от пунктовете

Жи

Жителите на Силистра използваха двата почивни дни, за да се подготвят за рекордните минусови температури, които връхлетяха Крайдунавска Добруджа през последните 3-4 дни. Както вече е известно… от метеопрогнозите, показанията на термометрите в региона ще падат до минус 25 градуса, на места до минус 30, което е рекорд от няколко години насам. Според прогноза на румънско радио от отсрещния град Кълъраш, което се слуша и в Силистра, температурите щели да паднат до минус 28 градуса, но тази прогноза не бе потвърдена от българските метеоролози. Застудяването започна още от събота, когато студът сви от минус 14 до минус 16 градуса преди обяд. Истинските сибирски температури обаче настъпиха през нощта срещу понеделник и ще са такива и днес, обясниха от местната метеорологична служба. През далечната 1942 година живакът е показвал минус 32 градуса. Абсолютен рекорд от минус 29 градуса бе отчетен вчера от синоптиците в гр. Главиница, Силистренско. Много студено беше и в друг силистренски град – Алфатар, където термометрите показваха минус 24,8 градуса. Минус 17,8 градуса пък показваше живакът в 11.00 часа в областния град.
Много добруджанци използваха почивните дни, за да си купят допълнително въглища и дърва, като 25-килограмовите чувалчета с въглища вървяха между 7 и 8 лева. Затворените пътища възпрепятстваха доставките от Русе и Гълъбово и се усещаше недостиг, макар и хората да не се презапасяваха. Дървата на тон струваха около 110-120 лева, но още в събота бяха свършили по много от пунктовете в града. По селата, обаче имаше дърва в достатъчни количества и дори на по-ниски цени. Гората е по-близо до селото, обясни предприемач от Ситово, пристигнал в Силистра, за да пласира продукцията си. Той предлагаше нарязан кубик дърва за 50 лева. Все пак повечета силистренци бяха заложили на по-чистото отопление с електрически ток. Те се надяваха, че няма да се повтори трагедията отпреди 12 години, когато поледицата прекършваше като сламки железобетонните стълбове високо напрежение.
„Не сме уплашени, по Силистренско е така през зимата, така е и през лятото, когато пък термометрите скачат до плюс 45 градуса, свикнали сме“, шегуваха се местните зевзеци. По-съобразителните жители на Силистра пък се похвалиха, че предвидливо са си взели няколко дни отпуска, за да си стоят на топло вкъщи. Също в дните преди температурната минусова атака силистренци предвидливо се запасяваха и с хранителни продукти, а някои си купуваха и бутилки с газ. „Ако спре токът, имаме газени лампи, ще ги ползваме“, обясниха те. Всички обаче си припомниха жестоката зима на 1997-та, когато регионът бе тотално откъснат от света, а в продължение на три дни областният град бе без ток и напълно обледен.
Корабоплаването по Дунав е нормално, но рибарите чакаха днес на греяна ракия по-добри времена. Техните лодки, извадени на брега, бяха замръзнали. „Това е бял кахър, не е страшно“, обясниха риболовците.