Силистренци напускат масово България

Три пъти повече силистренци напуснаха страната през миналия месец в сравнение със септември 2009 г., сочи статистиката на местната НАП. Според данните, само през миналия месец 23-ма жители на Силистренска област са подали заявления за напускане на България, през септември миналата година желанието си да излязат извън граница за по-дълго време са заявили едва 7 души.
Целта на подаване на тоз

Три пъти повече силистренци напуснаха страната през миналия месец в сравнение със септември 2009 г., сочи статистиката на местната НАП. Според данните, само през миналия месец 23-ма жители на Силистренска област са подали заявления за напускане на България, през септември миналата година желанието си да излязат извън граница за по-дълго време са заявили едва 7 души.
Целта на подаване на този документ е освобождаване от плащането на здравни вноски в България за периода на пребиваване в чужбина, стига той да е равен или по-голям от 183 дни за една календарна година, обясниха данъчните. Самото заявление се подава в НАП по постоянен адрес,  задължително преди напускането на България. Представянето на документа става лично или чрез упълномощено лице, като упълномощаването трябва да е преди деня на напускане на страната. Освен това може да бъде изпратено до НАП и по пощата, с обратна разписка. Задължителното условие е датата на пощенското клеймо да предхожда излизането от България. За 2010 г. един силистренец се е възползвал от тази възможност и е подал документа по пощата.
За да се възстановят здравноосигурителните права, е необходимо при завръщане в страната да се подаде друго заявление, придружено от документи, доказващи престой в чужбина повече от 183 дни през годината – задграничен паспорт, удостоверение от полицията, бланки от държавата, но преведени на български. През септември 2009 г. петима са заявили връщане в страната, а през миналия месец – седем.
Два са вариантите за възстановяване на правата – автоматично след изтичане на 6 последователни месеца, през които завърналият се осигурява за здраве у нас, и веднага – при заплащане наведнъж на 12 вноски по 16,80 лв., обясняват още от НАП-Силистра. Плащането може да се направи във всеки банков клон.

8 thoughts on “Силистренци напускат масово България

 1. Това е чудесен критерий за оценка на управлението на града ни! Градът ни е прекрасен, но за сметка на това изключително непривлекателен за живеене на млади хора! Оснанали са само старци и кучета и НАП, които да правят констатации!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Абсолютно прав си!Добавям че са останали роми и бивши малцинства,които скоро ще станат мюсюльмански мнозинства и шепа гешефтари! Отговорност носят освен местните и националните ни „управнци“. Впрочем в това състояние са всички(с мн. малки изключения) градове в БЪЛГАРИЯ извън първите 5-6. Уви родината ни е въпрос на време да изчезне от картатана света. Едва ли още дълго ще се зове БЪЛГАРИЯ! Вина имаме и всички ние -че вместо да се преборим тук избягахме навън.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. С какво да се борим с вятърните мелници ли като Дон Кихот?

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. и кметчето вятърна мелница ли наричаш

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   2. Неми стана много ясно с какво да се боря? живял съм 33години в Силистра от 6 съм в чужбина ,спомням си много добре каъв беше градът в началото на демокрацията и 20 години по-късно, достатъчно време съм се борил зада съжалявам че съм си загубил времето за това.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. В програмата „Луканов-РАН“ под която стоят подписите на 33-ма „българи“средз които е и този на Иван Йорданов Костов,черно на бяло е записано,че българите в количество около 5/пет/милиона,ще бъдат заселени в няколко големи града, 7Соофия,Варна,Плов див,Бургас.Изрично не е записано,че останалата територия и населени места ще са за турците,циганите и други изповядващи исляма,но се подразбира.Това е програма писана и реализираща се под диктата и контрола на САЩ.Затова и посланиците им се държат у нас като колонизатори.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Че то има ли нещо хубаво останало в тая Силистра ,че да стои човек там ,работа няма ,а ако я има почти няма чорбаджия ,който да не се подиграва с труда на хората ,новобогаташите се мислят за богове и ,че всичко им е позволено ,но то до един ден ,на хората им писва и бягат кво ще правят ще ги търпят тези гадни шефове ли ,да си сменят персонала всеки месец като са си вирнали носовете -нищо и никой не може да задържи свястните хора в града ,всеки що годе способен силистренец избяга и ще продължава да е така докато всичко си е все така в този град ,никакво развитие за хората .

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Силистра е стратегически разположен град с красива природа и множество забележителности ( природни и исторически ) в региона ! Не случайно още преди 19 века император Клавдий изпраща 11 легион по тези земи. И не случайно Силистра съществувала през тези 19 века – през големи периоди от това време като важен военен, културен и религиозен център – нека не подценяваме града си ……. стига история.
  Злото е че, тук няма инвестиции – няма пари !
  Близо до Изтока – далече от Запада !
  Близо до мамалигата – далече от зехтина (примерно) !
  Близо до Букурещ – Далече от София

  А най-лошото е че Силистра остана в развитието си във феодализма – няма да давам по подробни обяснения за това си мнение – който разбрал – разбрал. Който не, да прочете написаното от Силистренеца !
  Преди младите силистренци бягаха към София или близките големи градове – Варна, Русе, Добрич, Шумен. Сега спасението е Аерогара София ( или за по близко летището в Букурещ).

  Колкото до това дали България ще изчезне от картата – каквото ние като народ си направим, друг не може да ни го направи ! Дълга тема за размисъл …… а в южната ни съседка официално ни наричат Булгаристан ! Така ни възприемат, така ни изписват и в документи и в книги и в договори ….. някой политик (или който и да е) да е протестирал ???

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.