Силистренци „пипнаха“ Българската армия, тя ги покани на приключение    

С особена важност е посещението на Националната кампания „Бъди войник!“ в Силистра, сподели пред медиите бригаден генерал Николай Караиванов, началник щаб на Сухопътните войски на Българската армия. „Защото ако в други градове има гарнизони, то в Силистра отдавна няма нищо, заяви генералът. Освен да представим кампанията, то и да представим армията, защото всички българи плащат за тази армия и е напълно нормално да я „пипнат“ и да усетят с двойно по-голяма сила присъствието й“, допълни генерал Караиванов.

Той доведе в града кервана от военна техника, информационни щандове и атрактивни демонстрации на силите за бързо реагиране и борба с тероризма. В информационната борса за набиране на войници и матроси бяха представени Сухопътните, Военновъздушните и Военноморските сили, служба „Военна полиция”, Националната гвардейска част, Централното военно окръжие. На място присъстващите се запознаха с възможностите, условията и сроковете за кандидатстване и постъпване в Българската армия. Млади и стари разгледаха въоръжение и оборудване на Сухопътните войски, 68-ма бригада „Специални сили” и служба „Военна полиция”. Военна техника от машини, оръдия и специализирани бронирани коли станаха декор за снимки. Събитието бе проведено с любезното съдействие на община Силистра. Актьорът от Драматично-кукления театър Мирослав Петров вещо водеше събитието и съобщаваше на публиката предстоящите демонстрации, за което получи похвалите на военните.

Центърът на Силистра се изпълни с народ, дошъл да види родната армия, като най-многобройни бяха младите хора. „Те са наши потенциални колеги, но армията не е само работодател, а дава възможност за личностно развитие, заяви бригадният генерал. В човека се възпитават различни добродетели, навици, умения и качества – самодисциплина, отговорност, работа в екип и др. За съжаление, през последните години в обществото се появи едно пораженческо мислене, че армията я няма. Тя стана кадрова, намали много гарнизони и се събра в няколко града, което скъса връзката на народа с нея, коментира генерал Караиванов. Но армията е жива и живей, поддържа бойната техника и подготовката си.“

Силистра бе 23-ят град от общо 29 в страната, където от началото на годината преминава кампанията и до момента отчетеният ефект е позитивен, сподели генерал Николай Караиванов. Отрицателната тенденция е обърната и вече напусналите военните сили са по-малко от постъпилите на работа. Около 2000 души е недокомплектът в Българската армия и е основно в Сухопътните сили. Според началника на щаба им причина за това е липсата на информация за набирането на войници. Със средна заплата от 700 лева започва новият военнослужещ, като допълнително получава бонуси – облекло, държавата плаща социалните и здравни осигуровки.

„Днешното младо поколение търси предизвикателствата на живота, „адвенчъра“. Ще отидем на мисии, ще постреляме… Елате при нас да изживеем приключението заедно!“, покани и силистренци в редиците на Българската армия бригаден генерал Николай Караиванов.