Силистренци посрещнаха днес чудотворни икони и мощи на светци

Стотици добруджанци посрещнаха днес в центъра на Силистра 4 чуд

Стотици добруджанци посрещнаха днес в центъра на Силистра 4 чудотворни икони и частици от мощите на 8 светци… Те бяха пренесени в местния катедрален храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ във връзка с наближаващия празник на града – 14 септември, Кръстовден. Светините ще останат за поклонение в Силистра до 17 септември, съобщиха от крайдунавската община.

Литийното шествие започна от центъра на града. Жители, свещеници и монахини от Силистра и Свято-Везенския манастир и Свято-Николаевския женски манастир в Украйна посрещнаха Тихвинската икона, Иконата на божията майка, Ефеска-Корсунската икона и иконата на Света Богородица Троеручица.

Те бяха съпровождани с частици от мощите на Мария Магдалена, Варвара, Христина, Фотиния Самарянска, Рафаила Чигиринская, Евстохия Патмосская, Елена Киевская и Анна Кашинская. Пренасянето на иконите и частиците от мощите в Силистра бе уважено и от игумена на Троянския манастир – Теодосий.

„Господ да благослови нашия народ, да го дари  със здраве, дълголетие и воля да се бори с трудностите“, пожела Доростолският митрополит Иларион на силистренци преди началото на литийното шествие.

Сред посрещачите на светините бяха още губернаторът на Силистра д-р Владимир Янков и зам. кметицата Нели Стоилова, които се поклониха и в катедралния храм, където шествието бе срещнато с тържествен камбанен звън.