Силистренци преклониха глави пред делото и живота на Васил Левски

Свой рецитал представиха децата от група „Горди българчета” при клуб „Млади възрожденци” от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”
Свой рецитал представиха децата от група „Горди българчета” при клуб „Млади възрожденци” от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

„Животът на Апостола е пример за това колко възвишени могат да бъдат човешките идеали”, каза в словото си зам.-кметът на Силистра Денка Михайлова на тържеството за отбелязване на 179-годишнината от рождението на Васил Левски пред неговия паметник в Силистра.

Проявата, организирана от община Силистра и Общинския комитет „Васил Левски”, бе наречена „Левски в детските очи”. На тържеството присъстваха представители на властите, общественици, членове на политически партии и неправителствени организации. Свой рецитал представиха децата от група „Горди българчета” при клуб „Млади възрожденци” от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с ръководител Стоянка Димитрова. Програма от патриотични песни имаха и децата от Вокална школа „Мегатон” с ръководител Меги Илиева.

Годишнината от рождението на Левски бе отбелязана по нетрадиционен начин от силистренския учител Христо Раев. В началото на месеца той тръгна на велопоход, в чийто маршрут са включени Скопие и Солун, където има паметници на Апостола.

В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 г. той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. В „Силистренски алманах“ на Никола Маринополски, издаден през 1899 г. в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава 4 дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от от село Ветрен, където паметна плоча напомня за това събитие.