Силистренчета представиха България на международен детски фестивал в Белград

Festival Belgrad (2)Детската танцова фолклорна формация „Гребенци” при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” бе единственият български участник в проведения преди дни 46-ти Международен детски фестивал „Радостта на Европа”. Над 500 деца на възраст от 7 до 15 години от 17 държави се събраха в сръбската столица Белград и под мотото „Ние играем” пет дни представяха музиката и танците на своите родини. Младото поколение на континента показа и мечтите си чрез рисунките и детското творчество. Проявата бе под патронажа на президента на Сърбия Томислав Николич, който заедно със съпругата си Драгица /председател на Управителния съвет на фестивала/ поздравиха всички участници и присъстваха на дефилето в началото и галаконцерта в края на събитието.

14 деца от трети до шести клас, участници във формацията „Гребенци” пътували на разноски на родителите си до Сърбия, разказа ръководителят им Николинка Филипова. В Белград силистренчетата били настанени в семейства на деца от местно училище. Представянето на състава било впечатляващо, особено изявата му в галаконцерта в зала „Сава център“. На връщане към България прекарали един ден в Ниш, където заедно със сръбски състави и с формации от Хърватска и Македония участвали в общ концерт край Сборната църква, строена от българи. Там се срещнали и с консула на България Атанас Кръстин.

 

На първата среща на децата на Европа, проведена през 1969 г., писателят и журналист Душко Радович съставя „Речник на приятелството”, включвайки в него 15 думи: Европа, деца, хляб, игра, книга, любов, майка, баща, мир, песни, приятел, птица, радост, свобода и слънце.

Почти няма страна в Европа, чиито деца да не са били участници във фестивала „Радостта на Европа“. Традицията не е прекъсвала в Белград от създаването си до днес, като само в последното й издание 17 училища са били партньори на организаторите. Петте дни на фестивала са изпълнени с много събития, целта на които е опознаването и сприятеляването между децата.