Скандал: Зам. шефът на парламента Атанас Семов нарече в Силистра българските журналисти "полуграмотни"

Зам. председателят на Народното събрание Атанас Семов нарече днес в Си

Атанас Семов с ученици от езиковата гимназия в Силистра
Атанас Семов с ученици от езиковата гимназия в Силистра

Зам. председателят на Народното събрание Атанас Семов нарече днес в Силистра българските журналисти „полуграмотни“. Това той направи… на 15 септември в силистренската езикова гимназия „П.К.Яворов“ пред ученици и учители, където бе поканен да открие новата учебна година.
В началото на словото си Атанас Семов призна, че се е просълзил при откриването на учебната година, защото се е върнал години назад, когато също е тръгвал към познанието. „Затова аз ще говоря само за две неща – гордост и знание“, каза Семов. „Гордостта, която ни е много нужна днес, когато самочувствието ни е сякаш малко посмачкано – от икономическа немотия, от изоставане, от политически грешки, от престъпност, от това, че образованието, науката, духовният живот са някъде в ъгъла на килера“, каза Семов. След това той посочи, че „като нация имаме право да бъдем горди, защото днес в Европа има само 3 държави по-стари от България – Гърция, Италия и Франция“. Той спомена също, че много исторически данни показвали, че имало елементи на организирана държавност още през 1-2 век, което ни нареждало веднага след Гърция и Италия. И добави: „От 48 държави в Европа, само 2 или 3 са по-стари от България, а само 14 са по-големи от България по територия и население взети заедно, а по-малки от България са такива прекрасни държави като Белгия, Холандия, Финландия и Норвегия, Дания… В целия Европейски съюз – от 27 държави, само 7 са по-големи от България. И затова не позволявайте на самодоволни политици и полуграмотни журналисти да ни обясняват, че проблемите ни се дължат на това, че сме малка държава. Ние сме голяма държава, с горда и силна история…“.
Веднага след края на официалната част, Атанас Семов бе попитан дали не е малко обидно да нарича българските журналисти „полуграмотни“ на 15 септември, на което той отговори: „Аз казах някои журналисти. / В записа обаче няма такава дума – бел. на авт./ И обясни: „Да, медиите са изключително голямо оръжие и когато то се използва, когато то е в ръцете на хора, които не знаят какво да го правят, се получават много пакости. Пакости, свързани с появата и допускането на много случайни хора в политиката и управлението, и пакости, свързани с подценяването на значими национални ценности за сметка на мимолетни европейски приоритети и разни други случайни работи в живота. А това, че сред журналистическата гилдия има прекрасни хора, нямам никакво колебание“.