Скандал: Разкопават прясно асфалтирана улица в Силистра. Кой ще поеме отговорността за гафа?

Сериозен обществен скандал назрява в Силистра. Причината е почти цент

Улица "Стефан Караджа" в центъра на Силистра: едни 23 000 лева отидоха на вятъра
Улица "Стефан Караджа" в центъра на Силистра: едни 23 000 лева отидоха на вятъра

Сериозен обществен скандал назрява в Силистра. Причината е почти централната улица „Стефан Караджа“, която се намира пред откритата наскоро Доростолска митрополия… Както е известно, след ремонта на сградата, преоборудвана в митрополия, цялата улица „Стефан Карджа“ бе асфалтирана, като за това общината плати около 23 000 лева. По една случайност асфалтирането на улицата стана точно в разгара на предизборната кампания за 41-то Народно събрание…
От днес обаче екипи на „ВиК“ започват ремонт на водомрежата, който предвижда подмяна на канализацията. Според технологичните срокове, целият ремонт трябва да продължи до края на настоящия месец. Естествено, прясно асфалтираната улица ще бъде основно разкопана. Вероятно след това – наново асфалтирана. Засега не е ясно дали за следващия асфалт пак ще плати общината или самото „ВиК“. Но е ясно друго – че едни 23 000 лева от общинската хазна отидоха на вятъра, което пък предизвика гнева на будни силистренци и живеещи по улица „Стефан Караджа“.
Специалисти по регионалната инфраструктура в общината повдигнаха безпомощно рамене на въпрос – кой, как и защо реши, че улицата трябва да бъде асфалтирана, преди да мине ремонта на водомрежата. А за планувания ремонт на точно тази улица се е знаело отдавна, според официалната документация и кореспонденция между „ВиК“-Силистра и местната общинска администрация.
Кметските чиновници оставиха без коментар и другия основен въпрос – толкова ли е богата община Силистра, че си позволява да хвърля на вятъра едни 23 000 лева. Не беше ли по-добре дупките по улицата да се „изкърпят“ и след края на ремонта от страна на „ВиК“ тя да се асфалтира напълно?
И още един съществен въпрос, който задаваме – кой ще поеме отговорността за този колосален гаф?