Слова, песни и цветя подариха силистренци на Апостола на свободата за рождения му ден

Община Силистра, общинските комитети „Васил Левски“ и “Христо Ботйов“ проведоха проявата: „Каквото съм правил, в полза народу е“, посветена на 182-годишнината от рождението на Васил Левски. Официалното провеждане на честването на рождената дата на революционера е за шеста поредна година в община Силистра и е по идея на кмета д-р Юлиян Найденов.

„Левски е най-емблематичната фигура в българската история, защото него приживе сме нарекли Апостола. Неговото рождение е очакване, неговата гибел – кървава рана за народа ни. Въпреки загубата идеалът на Апостола е послание към вечността. Работата трябва да е „в ползу рода“, а републиката „чиста и свята“, заяви в словото си пред паметника на великия българин в Силистра зам.-кметът Денка Михайлова.

Тя, заедно с председателя на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, зам.-областния управител Илиян Великов и други представители на държавната и местна власти, политически партии, институции от сферата на културата, патриотични ученически групи и граждани, честваха 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Елка Савова от Общинския комитет „Васил Левски“ също припомни факти от живота и делото на революционера, които и в 21-ви век звучат актуално.

Своя „дебют“ като почетен караул направиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, членове на патриотичния клуб „Млади възрожденци – горди българчета“ с ръководител Стоянка Димитрова. Към празничната програма с емоционални изпълнения се включиха Ивета Димитрова от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Никола Вапцаров“, а талантливото трио „Елмина“ впечатли всички с песните за Апостола.

В Силистренско най-скоро изграденият паметник на Васил Левски е в град Главиница, дело на скулптора Йордан Колев. В най-младия град на Крайдунавска Добруджа има училище, което носи неговото име. Средно училище със същия „патрон“ има и в Дулово, където също може да се похвалят, че Дяконът е уважен с монументи, както и в Тутракан.

От няколко години с голям фолклорен фестивал „На гости в село Българка – с български песни и танци“ читалище „Васил Левски – 1941“ в селото отбелязва рождената дата на революционера. Културното огнище е сред четирите в областта, носещо името на Апостола на свободата.

В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 г. той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. В „Силистренски алманах“ на Никола Маринополски, издаден през 1899 г. в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава 4 дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от село Ветрен, където паметна плоча напомня за това събитие.