Промениха статута на паметник в Силистра

Известният досега като Паметник на загиналите през Първата световна война в Силистра от днес е със статут на военно гробище, съобщиха от областната администрация на дунавския град. Става въпрос наистина за военното гробище, в което са погребани загинали бойци и офицери и което се намира в близост до ГКПП-Силистра.
Решението за смяна на статута е взето на заседание на областната комисия „Военни паметници“, а пред

Известният досега като Паметник на загиналите през Първата световна война в Силистра от вече е със статут на Военно гробище, съобщиха от областната администрация на дунавския град. Става въпрос наистина за военното гробище, в което са погребани загинали бойци и офицери и което се намира в близост до ГКПП-Силистра.
Решението за смяна на статута е взето на заседание на областната комисия „Военни паметници“, а предложението е на председателя на областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стоян Пейчев, уточниха от областната администрация.
Според историци, това военно гробище в Силистра е третото запазено в България от времето на Първата световна война, след тези в Тутракан и Добрич. Комисията се е обединила около предложението пълното наименование вече да бъде: „Мемориал „Военно гробище“ на загиналите през Първата световна война“. Занапред този обект да се поддържа на доброволни начала от областния съюз на запасните офицери и Регионален клуб „Традиция“, чийто председател Йордан Димитров увери членовете на комисията, че ще бъдат осъществявани текущи дейности – озеленяване, облагородяване на мемориала, поставяне на указателни табели и др., които не противоречат на Закона за военните паметници.
Припомняме, че комисията се оглавява от областния управител Николай Димов, в нея са още зам.-областната Тодора Цонева, експерти от областната администрация, представители на 7-те общини, директорите на музеите в Силистра, Дулово и Тутракан, представители на областния военен отдел в Силистра, на съюзите на ветераните от войните и на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

2 thoughts on “Промениха статута на паметник в Силистра

 1. Това вече го извадихте от чорапа си! Винаги се е знаело като военно гробище, а не като паметник…

  Палец нагоре 11 Палец надолу 3

 2. анета радева
  Искам да Ви разкажа, мили съграждани,как мина моят ден под наслов ,,Ден на музеите“ /18.05.2012год./ и ,,Опознай Родината си, за да я обикнеш.“Тръгнах с група ученици рано сутринта от гр.Добрич, за да посетим резервата в с.Сребърна, археологическия и етнографския музей в гр.Силистра. Любопитно ли Ви е? Имайте търпение поне Вие, защото моето вчера се изчерпи, та дори ме досрамя, за гдето се хвалех, че съм силистренка!Оказа се, че точно в безплатния ден природо – научният музей в с.Сребърна има хигиенен ден,т.е ден за дезинфекция.Да не забравя да вметна, че по никакъв начин не успях да се добера до телефони на тази институция. Липсваха изписани дори и на входа на музея!Така и не разбрахме дали има някой в сградата, защото никой не се отзова, когато използвахме намиращият се там звънец. Бъдете търпеливи,следващите редове ще са още по- интересни! И така пътешествието ни продължи до археологическия музей в гр.Силистра. Там се оказа,че пречим с посещението си за подготовката за вечерното тържество.И като гледам щастливите лица на вечерните посетители се сещам как ние през деня буквално бяхме изгонени и личицата на моите деца, които недоумяваха за какво бяха виновни, че един от служителите ни се развика! Липсваха баджове на служителите и по тази причина не мога да изкажа благодарности на служителката, която ни удостои с внимание и си навлече гнева на колегите си затова, че изпълни служебните си задължения.
  Нейн колега най- безцеремонно ни нахока на всеослушание ни нахока,че сме им отнели обедната почивка. Така и не можах да си обясня с какво им бяха виновни тези послушни 15 дичица,дошли от 100 км, за да се запознаят с историята на Крайдунавска Добруджа.
  Та нали трябваше да се похваля пред учениците си,какво още може да се види в родния ми град, освен р.Дунав, тръгнахме към етнографския музей. Но и там мисията се оказа невъзможна ,,Музеят не работи – профилактика.“ Еееее, точно сега ли???? Иииииии докога ли??????Защо децата не знаели историята ни?Не се интересували? Стояли само пред компютрите! Откъде другаде да получат информация? Как да се случи? Ами заплатите на музейните работници да се определят според продадените билети, а не само да се водят на работа, да им вървят заплатите и да се молят никой да не влиза. Денят ни,че беше къръшки,беше – ама сме си САМО от 100 +100 км,а ако групата беше от ,,оня край на България“ или чужбина представяте ли си ? Сещате ли се какво разказаха децата като прибраха в вкъщи! Ще пратя родителите да си искат парите по транспортните разходи за провалената екскурзия от БЕЗОТГОВОРНИТЕ музейни работници в тази глуха провинция, ,които правят каквото им е скимнало на деня.
  Убедена съм ,че тези ми писания бързичко ще бъдат изтрити и малко хора ще прочетат тези редове, но все пак дано някои си вземат поука и да няма други потърпевши!

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

Comments are closed.