; Соларните лампи на Кайнарджа „осветиха” и евростолицата Брюксел | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Соларните лампи на Кайнарджа „осветиха” и евростолицата Брюксел

 

Модерните инсталации контрастират на бедното състояние на кайнарджанските села, но бяха забелязани чак от Брюксел

Модерните инсталации контрастират на бедното състояние на кайнарджанските села, но бяха забелязани чак от Брюксел

Проектът за построяване на система за улично осветление, захранвана със слънчева енергия в община Кайнарджа бе даден за пример в европейската столица Брюксел. Челният опит на една от най-бедните общини в България бе включен в информационно издание на Европейската мрежа за развитие на селските райони. Изданието съдържа само 12 добри практики от цяла Европа и е отпечатано на пет езика, съобщи кметът на община Кайнарджа Любен Сивев, получил поздравително писмо от Брюксел.

За отбелязване е, че проектът е бил описан като добра практика и на сайта на Европейската мрежа, където е обяснено, че „чрез него се дава възможност да се изгради система за енергийно ефективно улично осветление в 9 села в община Кайнарджа, за да се постигне спестяване на разходи на електроенергия и на скъпа поддръжка на съществуващата система за осветление“. Проектът, на стойност почти 2 милиона лева, бе реализиран в периода 2010-2013 г. като в селата бяха монтирани 486 осветителни тела, съдържащи слънчеви панели и акумулаторни батерии.

Община Кайнарджа има най-ниската ставка за развитие в региона и се смята за изостанал селски район. Сред проблемите на общината са ниската степен на развитие на инфраструктурата, недостатъчните публични услуги, сред които и транспортът, ниската степен на образование и обща липса на квалификация на населението в съчетание с висока безработица, ограничени възможности за трудова заетост, и средно ниски доходи на глава от населението. Чрез печелившия проект през последните три години общината е спестила десетки хиляди левове от сметки за електричество за уличното осветление.

През последните дни при тежките зимни условия в Кайнарджанско нямаше ток почти три дни. Тогава във вечерните часове само соларните лампи осветяваха пътя на жителите, за да могат да стигнат до близките си, магазина или доктора.

3 коментара по “Соларните лампи на Кайнарджа „осветиха” и евростолицата Брюксел”

 1. незнайко каза:

  Злато гази, беден ходи…. що е то…
  😉
  българин….

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

 2. hitech каза:

  Не искам да съм лош пророк, но след година-две-три, тази община има голяма вероятност да си остане на тъмно. Откъде ще вземат пари да сменят акумулаторите захранващи системата? Акумулаторите не са вечни, не са и никак евтини. Ако тези 2 млн.(независимо откъде са дадени) бяха оползотворени само да се сменят осветителните тела със светодиодни, но без соларни панели, акумулатори и контролери, от тези 2 млн. лева щеше да им остане такъв остатък, с който да си плащат тока за осветлението за 50г. напред. Тия 2 млн. няма да се възвърнат като икономия никога! Такива соларни системи са подходящи за места където няма електрозахранване,а инвестицията е почти невъзвръщаема.
  Абе кайнарджанци, имам един технически въпрос – светят ли ви тия лампи ДО СУТРИНТА в зимния сезон, когато дните са с преобладаваща облачност?

  Палец нагоре 5 Палец надолу 2

Коментирайте

Правила за коментиране