Соларни лампи „рисуват“ извънземен пейзаж в Кайнарджа, Силистренско

Като извънземни съоръжения, на фона на полусрутените кирпичени къщи, обори и кални улици, изглеждат модерните соларни лампи, захранвани със слънчева енергия, в някои от селата в община Кайнарджа.
Почти е завършен монтажът на 486 осветителни тела, разпределени в селата на една от най-бедните общини в страната. Проектът е на стойност 1,9 милиона лева и се фи

Като извънземни съоръжения, на фона на полусрутените кирпичени къщи, обори и кални улици, изглеждат модерните соларни лампи, захранвани със слънчева енергия, в някои от селата в община Кайнарджа.
Почти е завършен монтажът на 486 осветителни тела, разпределени в селата на една от най-бедните общини в страната. Проектът е на стойност 1,9 милиона лева и се финансира по Оперативна програма „Развитие на селските райони“. Соларното осветление е изключително икономично. За монтажа му не са нужни подземни кабелни системи, то се включва автоматично, батериите се зареждат дори в облачно време, а лампите имат дълъг експлоатационен живот, обясняват експерти.
Максимум месец е необходим още за довършването на монтажа и тестването на съоръженията, съобщиха от общината. Кметът Любен Сивев заяви, че до момента не е правен финансов анализ на бъдещите икономии от електричество. Безспорен факт е, обаче, че соларните лампи успешно ще заменят досегашните живачни или натриеви глобуси.
„Солар лампа” вече е крастило местното население модерните технически устройства. Сега, преминавайки под тях, хората се озъртат почти богобоязливо и почтително, а местната власт се надява кайнарджанци да ги опазят от вандалски набези.
Алексей МИНЕВ

7 thoughts on “Соларни лампи „рисуват“ извънземен пейзаж в Кайнарджа, Силистренско

 1. какво мислят господата от Голеш по отношение на проекта,ще разберем напролет.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 2. Според Любен Сивев „финансов анализ на бъдещите икономии не е правен“ , а личния си финансов анализ от този проект направи ли го?

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

 3. Не мога да се начудя и аз на твърдението за липса на финансов анализ. Не, това не може да е истина, просто не е за вярване … 2 млн.лв. ей така

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

  1. В община Кайнаджа и с Любен Сивев всичко може!

   Палец нагоре 4 Палец надолу 0

   1. Мда, че как!!! тия от герб толкова нямат кадри,че обраха на бсп хората………….ама те пак ще се врътнат обратно!!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Минев,оправи грешката,че грозно така(от бързината ще да е) :
  „Солар лампа” вече е крастило“

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Всичко оправиха, че до лампите опряха … Пак някой ще се облажи от европейските парици. Къде по – добре щеше да бъде да оправят инфраструктурата на селото – улици, тротоари, канализация. Но не това са дребни и маловажни неща – сега е модерно лампи да се слагат …

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.