„СОТ 161“: Да пристигнеш за 60 секунди

Ако крадците имат за девиз холивудското заглавие „Да изчезнеш за 60 секунди“, неписаното мото на фирма „СОТ 161“ гласи: „Да пристигнеш за 60 секунди“. В това може да се убеди всеки, който види „командния щаб“ на най-голямата охранителна структура в България. В момента фирма „СОТ 161“ пази 56 000 обекта в София и 14 000 в страната. Открива още 14


Ако крадците имат за девиз холивудското заглавие „Да изчезнеш за 60 секунди“, неписаното мото на фирма „СОТ 161“ гласи: „Да пристигнеш за 60 секунди“. В това може да се убеди всеки, който види „командния щаб“ на най-голямата охранителна структура в България. В момента фирма „СОТ 161“ пази 56 000 обекта в София и 14 000 в страната. Открива още 14 офиса в различни региони, с което осигурява национално покритие на централизираната охрана. Има поделения в Сърбия и Македония. За нея работят над 5000 души, а в столицата денонощно дежурят 44 патрула.
За миналата година централният офис на дружеството на столичния булевард „Черни връх“ бе отличен с приза „Сграда на годината“. Само преди дни „СОТ 161“ получи наградата „Тrue Leaders“ за най-успешна компания в своя бранш. Световната награда „Тrue Leaders“ се връчва на компании, които са сред 300-те най-печеливши в съответната страна според финансовите данни за предходната година. Фирмите не се избират от жури или по резултати от гласуване. Като обективни критерии се вземат, освен печалбите, увеличаването на персонала, мястото и кредитният рейтинг на дружеството в своя сектор.
„За нас най-важни са две неща – да дойде сигналът и времето за реакция по него да бъде максимално кратко.“ Това казва Румен Танев, началник на оперативния център на фирма „СОТ 161“. Заварваме го надвесен над голяма маса с няколко карти на София, където кварталите са разделени с различен цвят, а по улици и булеварди са нарисувани червени, сини и зелени стрелки. Приличат на военни карти, на които се планират бойни действия. Според Танев сравнението не е преувеличено, защото наистина тук е щабът на армията от охранители, които воюват с крадците.
Контролният център е разделен в няколко части. Най-много оператори има пред компютрите в пункта за София, където са и повечето обекти, охранявани от фирмата. Залата, в която идват сигналите от страната, е с три пъти по-малко служители. Има и друго помещение само с няколко работни места, в което се правят пробите на току-що инсталираната сигнално-охранителна техника. Тя е отделна, за да не се пречи на оперативните пуктове.
Нямаме достъп до друга зала, където се следи движението и маршрутите на инкасовите автомобили.
„Охранителният софтуер е абсолютно уникален, разработен е само за нас и е фирмена собственост. Той ни отличава от останалите в бранша“, казва Танев. Шефът обяснява колко е сложна системата за подготовка на младите момчета и момичета, които седят зад компютрите.
Първоначално те минават 6-месечно обучение, държат изпит и получават назначение. На всеки 6 месеца отново имат изпит. Ако оценката е под 4 по шестобалната система, имат право само веднъж да се явят на поправителен.
Системата за подготовка на операторите е безкомпромисна. От тях и от началника им в залата, който е с длъжност главен дежурен, зависи бързата реакция при приемането на сигнал, проследяването на реакцията на патрула и непрекъснатата връзка с гардовете, изпращането на допълнителни сили, ако е необходимо.
„Преди години бях главен дежурен и се случи инцидент на наш обект – бензиностанция. Наложи се да изпратя едновременно осем автомобила от всички близки части на София“, пояснява Танев.
За всеки сигнал се води статистика. Всички разговори и данни от компютрите и джипиесите на патрулните коли се записват и при забавяне на реакцияна се прави проверка. През ноември оперативният център на „СОТ 161“ е приел 133 000 сигнала в София и 45 800 в страната. Реакциите в столицата са над 12 000, а в другите региони – 3500.
„Броят на сигналите и реакциите е различен, защото имаме всякакви ситуации. Например – неправилно включване и изключване на системата. Най-бърза е реакцията при задействан паник бутон, това е сигнал за човек в беда“, казва още Танев.
Разглеждаме статистиката от последната нощ. От нея се вижда времето за реакция на патрула. Най-честите записи са – минута и 4 секунди, минута и 29 секунди. В патрулните коли има компютър и всеки път, когато се задейства алармата, гардът натиска бутон, че приема сигнала и колата тръгва към обекта. Натиска го и при пристигането и така се засича времето за реакция.
„Няма да забравя случай, в който наш колега от Пловдив – шеф на охранителна фирма, който знае възможностите ни, се обади за помощ. Майка му пристигнала на лекар в София, но се изгубила. Каза ни приблизително в кой район е и пратихме патрули да я търсят. Жената доста се беше объркала, открихме я в гората над квартал „Симеоново“. Там не можеше да се стигне с кола, момчетата я свалиха на ръце…“, разказва Танев.
Фирма „СОТ 161“ вече има и контролен център за видеонаблюдение. Смята се, че монтирането и на камери в допълнение към системите в охраняваните обекти, сигурността в тях ще се повиши значително. Наблюдението може да изпраща дублиран изпреварващ събитията алармен сигнал.
Ако пазеният обект примерно е къща с двор, камерите следят зони около дома и по оградата. При поява на нарушител патрулите получават сигнал, още преди апашът да е стигнал до сградата и да се е опитал да проникне в нея. Така камерите стават бич за крадците, обясняват експертите.
Смайващо е, че всички методи за организация и работа на фирмата са разработени от нейните шефове и служители благодарение на опита им през 20-те години от основаването . За създаването на „СОТ 161“ не е вземан готов модел от САЩ, Холандия или Израел, който да се побългари. Другото, с което се отличава, е, че непрекъснато инвестира пари за нови автомобили, последно поколение компютри, допълнително обучение на хората от различни нива.
Затова освен неписаното правило „Да пристигнеш за 60 секунди“, фирмата има и свои писани принципи. Един от тях гласи: „Сигурността е идея. Идея за свободата, която ни дава възможност да изпреварим събитията.“

Цветан ГЕМИШЕВ, в-к „Труд“