Социолози: Над 3,5 млн. ще гласуват на 5 юли

Избирателна активност около 55-58% на изборите за национален парламент прогнозира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“… Това са около 3, 800 млн. гласа, т.е. около 20% повече от гласувалите на изборите за ЕП, каза Боряна Димитрова в интервю за БНТ. Васил Тончев от „Сова Харис“ също очаква около 3,500 млн. избиратели да излязат на предстоящите избори – около 55% избирателна активност. Според Васил Тончев ГЕРБ има над 10% потенциал да расте при по-висока избирателна активност, но същевременно ГЕРБ в дясното пространство има доста конкуренти върху тези гласове, а БСП фактически няма конкуренти върху гласовете, които са за ляво управление. Така че интересното е кой как ще успее да мобилизира, да убеди тези хора, допълни социологът.
Боряна Димитрова също смята, че най-важният въпрос е как ще се разпределят 11-12%, свързани в конфигурацията център-дясно. Там има две хипотези -избирателите да се съсредоточат към ГЕРБ-Синята коалиция или да се разпръснат към малките партии – ЛИДЕР, Новото време, РЗС, тогава бихме били свидетели на един доста фрагментиран парламент, отбеляза Боряна Димитрова. Най-важното е да се покажат ясни политически алтернативи, за да няма силна франгментация, което да пръсне гласовете и да усложни силно съставянето на стабилно правителство, смята тя.
Според социолога, около 4% резерв има и „Коалиция за България“, тъй като част от електората на БСП е бил слабо мотивиран на евроизборите. Допълнителен резерв имало и при ДПС – 2-3%, тъй като сега ще могат да гласуват българските граждани, живеещи в Турция.
Според Васил Тончев, НДСВ и ЛИДЕР са достигнали максимума си на изборите за ЕП, докато РЗС не е достигнала максимума си, който се очаква на националните избори.