Спецпрокуратурата обискира дома на шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев

„Единственото, което мога да каже е, че преди около час /днес рано сутринта/ започна поредната операция на Специализираната прокуратура, касаеща група, занимаваща се с източване на НОИ“. Това коментира в ефира на „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с информация на медията, че бащата на певицата Тита е бил задържан.

„Операцията се провежда в Силистра и в София. До момента няма задържани лица. Извършват се действия в жилище и спрямо лице, което е баща на певица. Дали е същата, която казахте, не мога да кажа. Длъжността му е директор на НОИ в Силистра. Потърпевша е държавата, всички български граждани, защото се източва бюджетът на НОИ“, коментира още Иван Гешев.

Групата се е занимавала от години с издаването на неистински документи за трудов стаж, например в мина, с които хора с минимален или никакъв стаж се пенсионират и получават максимална пенсия.

„Задържа се дебитната карта, по която се получава пенсията, докато представител на групата не изтегли 10 000 лв., колкото струва услугата“, обясни зам.-главният прокурор. По думите му потърпевша е държавата и всички български граждани, защото се източва бюджетът на НОИ и тези пари не отиват у хора, които наистина са работили, добави той.

Бащата на певицата Тита – Милен Пенчев, е директор на НОИ в Силистра отпреди 7 години, дотогава бе зам.-кмет на Силистра по финансите, настоящ общински съветник от партия „Социалдемократическа партия“. Преди 8 години бе кандидат кмет на Силистра от ВМРО. Бивш президент на футболен клуб „Доростол“.

Според свидетели в момента в дома на Пенчев се извършва обиск от представители на Специализираната прокуратура.