Спешни мерки против разпространението на коронавируса предприе кметът на Силистра

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов свика снощи извънредно заседание на Общинския кризисен щаб във връзка с допълнителни мерки относно заболяването COVID-19 /коронавирус/, съобразно предложенията на Националния оперативен щаб и на министъра на здравеопазването.

Щабът работи в много добра координация и поддържа телефонна връзка с Националния щаб и с всички институции на територията на общината, областта и страната.

С решение на правителството, напомняме на всички жители на община Силистра, че се забранява провеждането на културни мероприятия на закрито, спортни събития, отменят се театрални постановки, кинопрожекции. Отменят се всички обществени събития с участието на деца в Силистра и общината, включително извънкласните форми на обучение на учениците. Забраняват се събиранията и дейностите на клубовете на пенсионера и инвалида и читалищата. Препоръчва се ограничаване на посещенията в центрове за стари хора и домове.

Общинският щаб напомня, че се ограничават събиранията на големи групи хора на закрито. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от петък са отменени всички женски консултации, планови операции, свижданията в отделенията и др.

При необходимост кметът на общината ще издаде заповед, с която е възможно да бъде удължена грипната ваканция за всички ученици. Детските градини и детските ясли на територията ще останат отворени при задължителен медицински преглед на входа и засилени мерки за почистване и дезинфекция на помещенията.

Днес Общинският кризисен щаб ще заседава отново.