Сребърна чака 260 кулинари със стотици добруджански ястия  

Традиционният вече кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”, който придоби широка популярност и ежегодно се провежда в село Сребърна и тази година ще събере кулинарни майстори и самодейци, за да покажат автентичните вкусове и обичаи на региона.

Събитието ще се проведе на 12 октомври, събота, от 10,30 ч. в село Сребърна. Като част от Културния календар на община Силистра, проявата се организира от и от кметството в Сребърна и местното читалище „Възраждане – 1940”.

Кулинарният фестивал стартира през 2012 г. като „Празник на гърнетата“ с идеята и съдействието на Сдружение „Общности, опознаване, култура”. От 2013 г. фестивалът носи името „Гозбите на Добруджа”. Тази година в кулинарното събитие ще вземат участие 15 групи от Силистренска област и от град Карнобат. Заявилите своето участие са над 260 души. Домакините споделиха, че се очакват много гости, които ще бъдат нагостени с бобена и агнешка чорби. Деца, заедно с най-възрастната жена към момента в село Сребърна, ще покажат как се меси, точи и пече баница на селска печка. Сребърци ще се представят с готови вече баници с различни плънки. Фамилия Симови, която всяка година се явява на конкурса със собствен щанд тази година ще участва с Гергьовска трапеза.

Тракийският народен певец Георги Костов от град Карнобат ще се включи в кулинарната надпревара с „Кумова чорба“. А Ганка Боева, също от Карнобат, ще премери сили в конкурса за добруджански ястия с кисело мляко в гювеч от порода овце „Лакон“.

Всички заявили участие групи ще се включат във фолклорната програма на откритата сцена.

Програма на фестивала включва конкурс за добруджански ястия, конкурс за етновизия на щанд, творчески работилници и танцови и певчески изпълнения. Жури ще оценява ястията в три категории – чорби, основни ястия, десерти. Съставът на журито ще бъде от четирима души с председател етнологът д-р Йордан Касабов. Отличените участници в конкурсите ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.