Станишев даде на Силистра 16 млн. лева, започва разхубавяването на града и общината

16 200 000 лева за общинската администрация в Силистра отпуска кабинетът „Станишев“, стана ясно след вчерашното заседание на Министерския съвет.

Иво Андонов
Иво Андонов

16 200 000 лева за общинската администрация в Силистра отпуска кабинетът „Станишев“, стана ясно след вчерашното заседание на Министерския съвет… „Средствата са регламентирани в постановление за одобряване на бюджетни кредити по инвестиционната програма на министерския съвет, което предстои да бъде обнародвано в Държавен вестник“, обясни по този повод кметът Иво Андонов. То предвиждало допълнителни целеви субсидии за капиталови разходи по бюджетите на общините за 2009 година в размер общо на 155 000 000 лева.
„Според разчетите ни, 5 милиона лева ще бъдат инвестирани в доизграждането на канализация и пречиствателна станция, асфалтиране на улиците и основен ремонт на Природо-научния музей в близкото до града село Сребърна“, поясни кметът Андонов. Наред с това се предвиждала реконструкция на ул. „Гено Чолаков“ и археологическите разкопки на Южната крепостна стена в Силистра, за които дейности ще отидат малко над 1 милион лева. Други 2 милиона лева пък ще бъдат заделени за съфинансиране на проекти. „Не сме забравили благоустрояването на междублоковите пространства и така мечтаното от всички шофьори асфалтиране на улиците в града, за което сме предвидили 7 милиона лева“, допълни още Иво Андонов. За гробищния парк на Силистра са заделени 600 000 лева, като тези пари ще отидат за неговото разширяване. Същата сума – 600 000 лева, пък ще бъде похарчена изобщо за благоустрояването на града“, допълни Иво Андонов.
Той припомни, че тези средства се отпускат като компенсация на общината заради сключения договор със столичния кмет Бойко Борисов, според който на територията на силистренското евросметище трябва да бъдат депонирани 180 000 тона от софийските бали с боклук. През идната семица градоначалникът на Силистра ще има отново срещи във финансовото министерство, казаха от кметската администрация.