Стената на славата е наполовина готова, чака още дарения

563 имена на загинали силистренци ще бъдат изписани върху гранитни стели по бетонната Стена на славата563 имена на загинали силистренци ще бъдат изписани върху гранитни стели по бетонната Стена на славата
563 имена на загинали силистренци ще бъдат изписани върху гранитни стели по бетонната Стена на славата

75 000 лева са необходими за довършването на Стената на славата, която се изгражда в Мемориалния комплекс за 31-ви Силистренски пехотен полк – Железния, съобщи на пресконференция секретарят на Инициативния комитет по изграждането на Стената Галина Дойчева.

Както писахме, в началото на инициативата преди 4 години, на гранитните стели ще бъдат изписани имената на 563 войници и офицери от града и региона, които са се сражавали под знамето на легендарния 31-ви Силистренски пехотен полк и в други подразделения на Българската армия през Втората световна война. Стойността на проекта е 110 000 лева. От тях във вид на различни дарения – пари, материали и труд са събрани над 45 000 лв. и монументът вече е изграден във фаза груб строеж. Средствата се събират чрез кампании и разпращане на писма до фирми, организации и институции.

Пет от общините в областта, с изключение на Главиница и Силистра, също са дарили средства, съобщи Галина Дойчева. Най-трогателният жест бил дарението от 121,92 лв. от жители на селата Срацимир и Българка. «Нали си представяте колко души има в тези села, какви пенсии имат и как са ги събирали по стотинки», разказа развълнувана Дойчева.

Според проекта бетонната стена ще бъде облицована с гранит, а имената на героите от войните ще бъдат издълбани ръчно. Въпреки недостига на средства, фирмите, ангажирани с изграждането на паметника няма да спират работа и до постъпването на приходи в набирателната сметка сами ще финансират строителството.

Кръстът за храброст и венецът от месинг са вече готови. Стойността им е 7 000 лв. и вече са платени от адвокат Николай Димов, при чието управление като областен управител стартира инициативата.

Дружеството изпълнител на строителството „Водно строителство – Силистра” АД, чийто изпълнителен директор е инж. Цанка Атанасова реализира като дарение извършените строително-монтажни дейности, касаещи ВиК-частта. Отделно от това, за да не спира работата по проекта, инж. Атанасова е заплатила на 100% стойността на гранита, на 100% транспорта за доставка от Варна до Силистра, на 50% от стойността по обработката на гранита – общо над 20 000 лв. Други 15 000 лв. са платени от нея за монтажа на гранитните плочи.

Освен това дружествата „Стройпроект” и „Пътстроймонтаж” заявиха намеренията си бетонът, влят в грубия строеж, на стойност около 4 000 лв., също да бъде като дарение за каузата. Очакванията са до края на годината „Алеята на славата” на 31-ви Силистренски пехотен полк да бъде завършена. От там следва обектът да бъде приет от община Силистра, да бъде издаден „Акт 16”, с който да бъде въведен в експлоатация.

Преди 4 години, когато идеята бе приета и започна реализирането й в Силистренско живи бяха над 150 ветерани от Втората световна война. Днес те са по-малко от 40…

В началото на март в деловодствата на 7-те общински съвета в областта бяха внесени 133 персонални писма-обръщения. В тях бе отправен призив всеки общински съветник да дари едно месечно възнаграждение от дейността си като такъв, за изграждане на мемориалната „Стена на славата”. Средно от 250 до 500 лева на месец получават общинските съветници в Силистренско.

8 месеца по-късно на този призив от общо 133 общински съветници персонално са откликнали… 6:

Димитър Трендафилов – ОбС Силистра – 250 лв.

Николай Николов – ОбС – Тутракан – 368 лв.

Джюнеид Вахид – ОбС-Дулово – 200 лв.

Константин Стоилов – ОбС-Силистра – 380 лв.

Димо Денчев – ОбС-Тутракан – 300 лв.

Николай Неделчев –ОбС-Ситово – 200 лв.

Освен тях:

– 700 лв. – от МК „Гражданско единство” в Силистра

– 1000 лв. – от общинските съветници на ГЕРБ в Силистра

Сред първите дарители бяха родственици на загинал войник от Добричко. Негови племенници дариха 750 лв.

Извън гласуваните средства от общините, най-голямото дарение към днешна дата е от ЗК „Нива 93” – с. Професор Иширково, с председател Величка Славова – 3000 лв.

 

 

Банковата сметка на Инициативния комитет:

„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ” АД, клон Силистра

BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG46 BPBI 71154055470101

Инициативен комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата”

 

5 thoughts on “Стената на славата е наполовина готова, чака още дарения

 1. Вечер е неосветено и арматурни железа стърчат и човек може да се добие, вървейки по тротоара, който заради загражденията даже е стеснен. Така ще си остане -замразен строеж. Поне да го обезопасят с лента и да не се минава оттам, че е страшно!

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

 2. Само на тия от втората световна война ли? Ами на загиналите от Силистра и региона от балканските войни и първата световна война кога? Много ни е къса паметта на историята! А и ако стената бъде такава грозотия като монумента до нея, не ми се мисли!

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 3. по -добре да има места
  за събиране на дарения – на ключови за града места.кой ще ходи да дарява ,като внася пари в банки?

  Палец нагоре 2 Палец надолу 3

 4. и в Силистра има гранит но никой не купи за да има далавера се купува от Варна

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.