Студенти от Европа дискутират в Силистра правовата държава

„Аз не мога да коментирам защо в съседите няма топла вечеря, мога да ко

Атанас Семов
Атанас Семов

„Аз не мога да коментирам защо в съседите няма топла вечеря, мога да коментирам само ако жена ми не е приготвила вечерята“. По този начин зам. председателят на НС Атанас Семов коментира днес в Силистра… липсата на управленска програма на ГЕРБ. Той тактично избяга отговорите на политическите въпроси, като само уточни, че едно от исканията на РЗС е броят на министерствата да бъде записан в конституцията и всяко провителство да се избира въз основа на управленската му програма.
Семов бе в Силистра за официалното откриване на 6-я поред Летен европейски парламент, в който участват 17 студенти от България, Молдова, Алжир, Франция, Турция и Румъния. За лектори, освен зам. шефът на парламента, пристигнаха още доц. Иван Боев от университета в Нанси, проф. Констанс Грев от университета в Страсбург, проф. Жоел Ридо от университета в Ница и проф. Мари-Франс Пердигон, също от Ница.
„Темата в тазгодишното издание на летния университет, която ще дискутират студентите, е „Европа, като правова общност“, обясни Атанас Семов. По традиция университета ще приключи двудневната си работа с дискусии на студентите по темата, които ще се разделят на 2 отбора.
Според Семов, идеята за опростяването на административното съдопроизводство у нас била много добра, докато наказателната съдебна система трябвало да запази триинстанционната си форма.
„Летният европейски университет започна преди няколко дни в София с голям форум, чийто акцент беше съдебната система у нас и в който участваха министър Попова и над 140 магистрати от цялата страна, а в Силистра акцентът ще е правовата държава“, допълни Атанас Семов.