Съветски и български герои се срещнаха в „Безсмъртният полк”

 

9 may polk (3)За втора поредна година в Деня на победата над фашизма – 9 май, Силистра бе сред българските градове, които се включиха в инициативата „Безсмъртният полк”, за да бъде почетена паметта на жертвите и участниците във Втората световна война.

Около 40 силистренци, потомци на съветски и български войни понесоха плакати с ликовете и имената на предците си, дали живота си или участвали рамо до рамо в бойните действия по фронтовете.

Организатор на проявата бе Руският клуб в Силистра, със съдействието на дружеството „Русофили”. Участниците в проявата поднесоха венци и цветя пред Паметника на Съветската армия в Дунавския парк, почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание. Със сълзи на очи децата и внуците разказаха за бойните пътища и живота на своите близки.

Макар, че събитието бе включено в календара на община Силистра, нейни представители не бяха забелязани край паметника. За пръв път от десетилетия не бяха уважени малцината останали живи ветерани от 31-ви Силистренски Пехотен полк – Железния. Удобно оправдание за властта бе, че „техният” паметник е в ремонт. 9 may polk (9)Преживелите ужаса на войната силистренци се надяват да доживеят момента, когато край паметника на другарите им се издигне дългочаканата Стена на славата с имената на загиналите над 500 воини на полка. Инициативата, подета масово от гражданите и институциите, водени от 30-членен нарочен комитет, зацикли поради финансови, обективни и други причини.

Силистра и Силистренският край са пряко свързани със събитията от септември 1944 г. в България. Силистра е първият български град, в който влизат части на Съветската армия и за това все още напомня издигнатият в миналото паметник на Съветската армия – каменен постамент, върху който е поставен съветски танк Т-34. Поради политически съображения от доста години представители на държавната и местна власти не посещават този паметник.

Пак съветска бойна машина – бронекатер, напомня за събитията от Втората световна война в Тутракан. Преди повече от четири десетилетия край село Професор Иширково бе издигнат паметник на загинали в този район на 14 септември 1943 г. трима съветски летци, пред който също преди дни бяха положени венци и цветя. В подстъпите към паметника с форма на парашут е монтиран боен самолет „Миг 17”.