Съставени са три акта за нарушения на режимите в резервата „Сребърна“

Актове за установяване на административни нарушения са съставени на трима мъже за констатирани нерегламентирани дейности на територията на Поддържания резерват „Сребърна“ в края на миналата седмица, съобщи пресцентърът на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе. Два от тях са за извършване на любителски риболов на нерегламентирано място. Съгласно Плана за управление на защитената територия има определени четири местности, в които любителите могат да упражняват това занимание. Това са местностите „Пристана“, „Канаричката“, брегът на езерото по границата със село Сребърна и участъкът от брега на река Дунав, западно от Западния противопожарен път.

Третият акт е съставен на гражданин, упражнявал бракониерски риболов с непозволени средства – мрежи. Нарушението е установено още през лятото, но се е водило досъдебно производство, което вече е прекратено.

Предстои да се издадат наказателни постановления. Законът за защитените територии предвижда глоби за маловажни случаи в размер от 5 до 100 лв., а за немаловажни – от 500 до 5000 лв. за граждани.

В границите на Поддържания резерват „Сребърна“ категорично е забранено извършването на риболов с помощта на плавателни съдове и мрежени уреди.