Състоя се турнирът по табла в памет на Тошко Колев

Tabla turnirТрадиционният турнир по табла в памет на бизнесмена Тошко Колев се състоя в Силистра. Участваха 14 претенденти, разпределени чрез жребий в 2 групи от по 7 души и изиграли по 5 игри. Надпреварата премина в спортменски дух и продължи няколко часа, след което бяха отчетени крайните резултати.

Победител стана Дончо Димитранов, следван от Венелин Павлов и Заид Ахмедов, класирали се съответно на второ и трето място. Те получиха предметни и парични награди плюс грамоти, осигурени от организатора Николай Неделчев, който е брат на Тошко Колев. На двамата е и идеята за турнира, стартирал в 2006 г. и провеждан всяка година през ноември на различни места в града ни. След кончината на Колев през 2009 г. Неделчев взе да го прави в негова памет, завръщайки се специално за тази цел от Кипър, където живее и работи. Така стана и завчера, когато той си дойде и събра участниците в ресторант „Трите бъчви”, влязъл за втора поредна година в ролята на техен домакин.

Сред тях най-млад беше Светозар Христов /на 28/, най-възрастен д-р Орлин Дренчев /на 62/, а най-губещ в двубоите Йордан Недев /на 50 години/. Затова бе обявен за карък и получи майтапчийска награда – кутия с локум, връчена му също от Неделчев, заел от своя страна четвъртото място.

„Брат ми беше много запален по таблата, която е любима и на мен, пък и на кого ли още не. Постоянно хвърляхме заровете и така решихме да създадем този турнир, превърнал се в стимул за играчите и в проверка за техните умения. Тошко, светла му памет, вече го няма сред нас, уви, но името му ще остане благодарение на това ни начинание. Благодарен съм му за всичко, което направи приживе, благодарен съм и на приятелите, включително тези от „Трите бъчви”, оказващи ми нужното съдействие. Желая успех на играчите, които отново доказаха, че са много добри”, сподели самият Неделчев.

Tabla turnir (1)