С богата трапеза на Масленица Руският клуб изгони зимата и изгори злото

Празника Масленица традиционно организира и проведе Руският клуб в Силистра. Ритуалът по изгонване на зимата и изгаряне на злото събра членове на клуба и на дружеството „Русофили” пред отрупана с традиционни ястия маса. Класическите блини /палачинки/ с пълнеж от всевъзможни сладки и солени плънки не останаха дълго на софрата. Символичен домакин на празника стана народният представител от ВМРО Александър Сабанов, предоставил пресцентъра си за нуждите на клуба.

Традицията за празнуване на Масленица датира от езически времена. „Пазим традициите на един от най-старите славянски празници, с който се чества края на зимата и началото на пролетта“, разказа председателят на Руския клуб Нина Георгиева. Участниците в събитието, облечени в традиционни руски костюми поднесоха на гостите си фолклорна музикална програма и богата трапеза.

Празнуването на Масленица датира от езически времена. Преди приемането на християнството празникът продължавал цели 2 седмици. Провежда се в седмицата преди началото на Великия 40-дневен пост, предшестващ православния Великден. След като на хоризонта се задават дългите пости, какво по-добро от това да си угодиш с най-вкусното.

За руснаците това са блините – тънки палачинки. С тях навремето се умилостивявали езическите богове и се привличала повече слънчева светлина в ранната пролет. Най-важният елемент от традицията е изгарянето на сламено чучело, което е символ на отиващата си зима и натрупаните зли мисли. В джобовете на куклата се слагат написани на хартия проблеми за решаване или имената на враговете.

Това е един от най-големите празници в Русия и в останалите славянски страни, а шумните и весели празненства, ярките празнични дрехи и пълната трапеза символизират богатството на руската душа. Масленицата съответства на Сирни заговезни в България.