С водосвет, софра и нова книга Тутракан празнува Никулден

Русенският митрополит Наум служи днес в тутраканската църква „Свети Николай“ по случай Никулден, съобщиха от Общината. По традиция след литургията в литийно шествие вярващите се отправиха към брега на Дунав, където се проведе възстановка на стар рибарски обичай за посрещане на ватафа /предводителя/ на рибарите. Отслужи се и водосвет за здраве на тутраканските рибари.

В общинския център за извънучилищна дейност бе подредена богата кулинарна изложба от рибни ястия, посветени на празника.

В Тутракан се разпространява и книга за традициите на Никулден в града. Тя е издадена от Общината по случай празника. Изданието „На Никулден в Тутракан” представя празнично-обредната система за празника. Поместено е и приветствие на кмета на общината д-р Димитър Стефанов, според когото градът е кръстопът на съдби и епохи.

Легендата разказва, че храмът „Св. Николай“ в Тутракан е построен с мълчаливото съгласие на султан Абдул Азис. В историческия музей на града се пази Евангелие, подарено от този султан на църквата „Успение Богородично“ в тутраканското село Старо село. Иконите на тутраканската църква са от Тревненската зографска школа. Храмът „Свети Николай“ се намира в архитектурния резерват „Рибарска махала“ – единственото в страната естествено обособило се по поречието на Дунав рибарско селище. В Тутракан се намира и единственият по рода си по поречието на Дунав Музей на дунавския риболов и лодкостроене.