С всяка порция топла храна от патронажа болните и бедните получават и порция надежда

Socialen patronaz (10)Над 400 порции топла храна осигурява през делничните дни кухнята на Домашния социален патронаж в Силистра, съобщи управителят му Николай Йоргов. От тях 260 силистренци в общината, от които почти 40% са деца, получават храната си по линия на Социалния патронаж, а 150 души получават топъл обяд чрез Обществената трапезария, която обслужва бедните жители на града.

Въпреки снежните преспи и непроходимите пътища екипите успяват да стигнат до всеки нуждаещ се от услугите на Патронажа. Често пъти пеш на ръка или с шейни, до хората достига единствената храна за деня. Но, освен препитанието социалните работници носят със себе си и топлината на човешкото общуване. Макар и кратки, разговорите дават надежда на старите хора и ги откъсват от проблемите на самотата и напрегнатото ежедневие.

Социалният патронаж в Силистра е сред първите в страната, заедно с тези в София, Варна и Пловдив, основани едновременно през 1973 г. Преминал през различни структурни форми и „шапки”, преместван в различни институции и сгради, в сегашния си вид работи от 1997 г. От 2003 г., когато отпразнува 40-годишнината, си е настанен за постоянно в част от сградата на СОУ „Никола Вапцаров”.

Патронажът обслужва селата Калипетрово, Айдемир, Полковник Ламбриново, Професор Иширково и Смилец, а филиалът му в село Бабук се грижи и за хората в Майор Ценович и Срацимир, разказа управителят му Николай Йоргов. 5 автомобила с обучени екипи обикалят районите за доставка по адреси, навъртайки общо над 5000 км месечно. От 11,00 до 13,30 ч. всички трябва да получат топлия си обяд. За това се грижат общо 26 души персонал – готвачи, разливачи, шофьори, домакини и др.

По 69 лв. на месец, за 5-дневна седмична доставка плащат ползвателите на услугата. За тези пари те получават на обяд по половин хляб, супа и две основни ястия – за обяд и вечеря. За да имат право, обаче, да ползват патронажа, желаещите трябва да са или пенсионери, или с инвалидност над 70%, удостоверена с ТЕЛК-решение.

Напълно безплатен е обядът за 150 силистренци, ползващи за препитанието си Обществената трапезария. Въпреки повишаването на капацитета от 103 на 150 души, за безплатна храна в списъците чакат още около 100 човека. Там дневният оклад е 2 лева, и включва супа и основно ястие с месо. Вчера бедните ни съграждани хапнаха супа леща и славянски гювеч плюс четвъртинка хляб. Храната се раздава в сградата на Центъра за временно настаняване.

Освен положителните примери от работата на патронажа управителят му Николай Йоргов не скри и актуалните проблеми. Стара е материалната база на кухнята, необходима е нова печка, хладилник. За отчетната дейност и административната дейност спешно се търси мултифункционално устройство. Допреди години имало дарители, които откликвали на подобни нужди, но такива вече няма, сподели Йоргов.