С изложба на книги почетохме 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

Над 110 книги от 22 различни издания на романа на патриарха на българската литература Иван Вазов „Под игото“ са инвентаризирани в силистренската Регионална библиотека.

Част от тях са представени в специалната изложба „Народен и безсмъртен“, посветена на 170-годишнината от рождението на великия българин и експонирана във витрините на втория етаж на библиотеката. Най-старото издание на „Под игото“ е на… румънски език от 1946 г. В библиотеката се пази и издание на романа на български език от 1948 г. Те и други ценни екземпляри бяха подредени в импровизираната изложба.

Средно годишно „Под игото” се чете от около 350 жители на Силистра, показа справка в компютъра на Заемния отдел.

Творчеството на Вазов е определяно като енциклопедия на българската действителност – природа, език, нрави, политически идеи, националноосвободителни борби, победите и храбростта на младата Българска армия – всичко, което присъства в българската действителност, е намерило място в неговите произведения.

Изложбата е подредена тематично. Представени са освен художествени произведения от гениалния поет и писател, негови документи, писма, спомени. Представена е и информация за част от наградите на Вазов. Той е единственият български поет, удостоен със званието „Народен поет” през 1920 г. Това признание се дължи на факта, че Иван Вазов е бил възприеман от своите съвременници не само като писател – той е и духовен водач на нацията. Творчеството му е не само израз на обществените идеи и национален дух, но и съдържа послания към българския народ.

Много от Вазовите стихотворения се разпространяват и се пеят като любими песни още през Априлското въстание. Неговите песни – „Панагюрските въстаници”, „Радецки”, ”Де е България”, са част от българската душевност и са доказателство за неговата вечност.

И досега в Силистра помнят как преди 6 години, когато се навършиха 125 години от написването на „Под игото“, един от символите на българската литература, над 300 ученици и възрастни граждани участвайки в Маратона на четенето, създадоха най-дългата верига от четящи хора в страната. Тогава всички на глас прочетоха откъси от класическата творба.