; С изложба на снимки и гравюри откриха новия Клуб на художника | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

С изложба на снимки и гравюри откриха новия Клуб на художника

С фотодокументална изложба снощи в Художествената галерия тържествено бе открит новият Клуб на художника и приятели. С три тематични колекции с общо почти 50 експоната фотографът Петко Герасимов показа на посетителите на първата проява в новата изложбена зала част от историческото и културно минало на Силистра.

Една от експозициите съдържа репродукции на гравюри, публикувани в западни издания, свързани с Кримската война и бойните действия край Силистра в средата на 19-ти век. Уникалните творби са издирени, купени и реставрирани дигитално от Виктор Герасимов при посещенията му в европейски страни. Втората подборка от богатия архив на фотографа показва снимки и рисунки на град Силистра от края на 19-ти до 40-те години на 20-ти век. Зрителите видяха неизвестни до момента фоторакурси на стария град, снимани от известни български фотографи при посещенията им в Силистра.

Третата колекция от фотоси, сред които и от архива на Марин Минев – Джона, показва задружния живот на градската интелигенция и бохема през 70-те и 80-те години на миналия век в същото помещение, когато то бе Клуб на дейците на културата. Фотоповествованието съдържа чернобели факти и от културното средище на силистренци, когато то бе преместено в бившата сграда на Дома на архитекта.

Както писахме, новата придобивка за града бе завършена само 6 месеца след като в Художествената галерия откри врати нова концертна зала. Събитието се случва в годината, когато се отбелязва 125-годишнината от построяването на символа на града – сградата на бившето Педагогическо училище и на днешната Художествена галерия и 45-годишнината от създаването й.

Основно ремонтирано, помещението, което до началото на 80-те години бе Клуб на дейците на културата отново ще даде място за творчески изяви, срещи, изложби и ще е средище на интелектуалното общество на Силистра, заяви Йордан Колев. През последните над 30 години помещението бе в занемарено състояние, потънало в прах и мухъл.

След съгласуване с Министерството на културата и необходимите предварителни разрешения бившето средище на културата отново отваря врати. Директорът на галерията благодари на общинското ръководство за разбирането и моралната подкрепа в осъществяването на инициативата на галерията и местната художествено-творческа интелигенция.

Както и миналата година галерията е инвестирала над 10 000 лв. от собствения си бюджет за ремонта и оборудването на залата. Така към изложбените „територии” се присъединяват още около 200 квадратни метра площ за представяне на изобразителното изкуство на местните художници и фотографи.

С това събитие културната програма на Художествената галерия не се изчерпва. Утре там ще се проведат инициативи по повод Европейската нощ на музеите. От 11,00 до 13,00 ч. ще се проведе вернисаж за изложбата живопис „Добруджанският пейзаж в творчеството на художниците Ильо Станчев, Иван Василев, Кръстьо Надарлийски, Петър Чаушев, Йордан Господинов, Бедиг Бедросян, Симеон Говедаров“. От 15,00 до 17,00 ч. ще се прожектира филм за италианския художник и скулптор Амедео Модилиани. В 18,00 ч. посетителите на галерията ще се докоснат и до танцовото изкуство чрез изпълненията на балет «Мечтание», а от 19,30 ч. музикалния си поздрав от класически творби ще поднесе пианистката Лидия Кулева. Европейската нощ на музеите в Художествената галерия ще завърши с прожекция на филм за Ван Гог.

Коментирайте

Правила за коментиране