С история, поминък и патешка чорба се запознаха силистренските туристи за един ден

Туристическо дружество „Дочо Михайлов“ Силистра проведе поредната си проява за това лято – след екскурзията до Констанца за 120 души от Североизточна България и съпътстващия я празник „Нашият Дунав“ в Силистра, после бе ред за участие в туристическото събитие на дружествата в Разград – поход в резервата „Воден“, а в средата на юли – едно дългоочаквано пътуване на близка дестинация – до с. Шуменци.

„Страхотно посрещане в село Шуменци ни устрои кметицата Калина Михайлова навръх Илинден, на който в местния храм „Свети Георги“ специалната служба на нас посвети и отец Михаил от Русенска епархия“, заяви председателят на дружеството Виолета Атанасова. Както е известно, дворът на храма е уникален, защото в него има аранжирани пана с изображения и информация от историята на България, както и кътове за отмора в народен стил.

По-късно туристите бяха на територията на Мемориалната гробница, която е до селото и е посветена на победата на Българската армия на Добруджанския фронт при превземането на Тутраканската крепост в Първата световна война.

В град Тутракан силистренци имаха възможност да посетят единствения по рода си Музей по поречието на Дунав, посветен на лодкостроенето и рибарския поминък.

Добруджанският тур завърши в хан „Дълбока“, където по естествен начин се съчетават природата и дегустацията на уникалната патешка чорба по местна рецепта. За съжаление община Тутракан и собственикът на обекта все още не са намерили средства, за да финансират и почистят инфраструктурата, както и да бъдат възстановени изпочупените пейки, мостчета и други дървени съоръжения, забелязаха туристите.

Техните следващи прояви са на 27 юли – поход до хижа „Ален мак“ с обяд. През август те ще почистят базата си в с. Ветрен, където на 23-ти ще посрещат регатата ТИД. На 6-9 септември силистренци ще участват в проява на Туристическо дружество Павликени и ще летуват в „Бялата лагуна“ край Балчик.