С кирки, лопати и шампанско започна големият ремонт на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Д-р Юлиян Найденов и Денка Михайлова удариха бутилката с шампанско в строителната техника, за да му върви на проекта
Д-р Юлиян Найденов и Денка Михайлова удариха бутилката с шампанско в строителната техника, за да му върви на проекта

Първа копка на основния ремонт на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” направиха днес кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, заместникът му Денка Михайлова и представител на фирмата-изпълнител „Стройпроект” ООД.

Стойността на строителните дейности е почти 2,9 милиона лева без ДДС, от които 120 000 лв. са общинско съфинансиране, съобщи ръководителят на проекта Денка Михайлова. Той е част от интегрирания план за развитие на община Силистра до 2020 г. и е финансиран по Програма „Региони в растеж”. Общата стойност на проекта е всъщност почти 5,4 милиона и включва и основен ремонт на детска ясла „Здравец” на стойност над 1 милион без ДДС, но за него предстои конкурс за избор на изпълнител, допълни Михайлова.

 Възпитаниците на детска ясла „Здравец” също чакат чичковците строители да им сменят детската площадка
 Възпитаниците на детска ясла „Здравец” също чакат чичковците строители да им сменят детската площадка

Като цяло строително-ремонтните дейности ще подобрят средата за учене, занимания, игри и работа на около 420 ученика и над 70 души педагогически екип и обслужващ персонал. Ще се внедрят мерки за енергийна ефективност. В учебното заведение се предвижда топлоизолиране на външните стени на сградите, подмяна на покрива. Ще бъде подменена дограмата и ел.инсталацията, ще бъде изградена нова отоплителна система. В проекта е заложено също озеленяване на двора и изграждане на детска и спортна площадка. Ще бъде закупено изцяло ново оборудване, мебели и техника. Ще се обнови кухнята, ще се обособи и столова за учениците.

В двата корпуса на училището ще се монтират асансьори за учениците с физически увреждания, ще се купи и робот за обслужване на инвалидни колички до сутерена и столовата. Модерна видеосистема ще наблюдава за реда и дисциплината в едно от най-старите училища в Силистра.

Срокът за изпълнение е 150 календарни дни и се очаква напролет, ако зимните условия позволят, училището да отвори врати.

По време на строителството учениците ще водят занятията си в сградата на закритото миналата година ОУ „Юрий Гагарин”. Там вече започна опресняване на класните стаи, където ще бъде изкарана и зимата. Поради набези на крадци се наложи и там да бъде направен ремонт на отоплителната система, но всичко ще бъде готово до началото на учебната година на 15 септември, обещаха от Общината.

4 thoughts on “С кирки, лопати и шампанско започна големият ремонт на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

  1. Защо с шампанско започва ремонт?Защо е нужен толкова шум,изглежда нелепо.

    Палец нагоре 21 Палец надолу 0

  2. Трябваше с бира Истър и хайвер от дунавски карас да открият ремонта!

    Палец нагоре 8 Палец надолу 0

  3. Защото търтеите в общината няма с какво друго да се похвалят, видели те че при първа копка се прави такова събитие и айде и ние като жабта и вола, ама тук не строят а ремонтират и ремонтират това, което отдавна трябваше да са ремонтирали, но за съжаление след 1-2 години пак ще се нуждае от ремонт като се има предвид качеството на техните ремонти досега

    Палец нагоре 15 Палец надолу 2

Comments are closed.